Sudan’da Beşir’in partisi ve rejimi tasfiye edildi

Sudan’da kurulan Geçiş Konseyi, 30 yıla yakın bir süre paylaşımsız bir şekilde ülkeyi yöneten devrik diktatör Ömer El Beşir’in partisinin feshetme ve rejimini tasfiye etme talimatı verdi.

İktidardaki Egemen Geçiş Konseyi ve Başbakan Abdallah Hamdok hükümeti, “Ulusal Kongre Partisi’nin feshedilmesi" ve tüm mallarına el konulmasına karar verirken, “30 Haziran 1989’da kurulan rejimin çökertilmesi” başlıklı yasa çıkardı.

Yapılan açıklamada, “Rejimin veya partinin hiçbir sembolüne, gelecek on yıl içerisinde hiçbir siyasi faaliyette izin verilmeyecek” denildi.

Ömer El Beşir, 1989’da İslamcıların desteğindeki askeri darbeyle iktidara geldi. Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetti. Aylarca süren halk isyanı sonucunda, ordu 11 Nisan 2019’da Beşir’i iktidardan düşürdü. Devrik diktatör, mevcut durumda başkent Hartum’da tutuklu bulunuyor. Hakkındaki yolsuzluk davasındaki kararın 14 Aralık’ta verilmesi bekleniyor.

Beşir’in devrilmesi ardından iktidarı ele geçiren askerler, bununla birlikte diktatörü Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim etmeyi reddetti. Lahey merkezli UCM, Beşir’i Darfur’da insanlığa karşı suç işlemek ve soykırım yapmakla suçluyor.

Hamdok, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Beşir’in partisinin feshedilmesinin bir “intikam” olmadığını, “onursuz insanlar tarafından ezilen Sudan halkının onurunu korumayı hedeflediğini” belirtti.

Rejim karşıtı protesto eylemlerinin merkezinde yer alan Sudan Meslek Örgütleri Derneği yazılı bir açıklama yaparak, alınan tedbirin “devrimin hedefler yönünde ve demokratik sivil bir devletin inşası yolunda büyük bir adım” olduğunu kaydetti.

Egemen Konsey ayrıca, binlerce Sudanlının kamçılanma cezasına, hapse veya uygun olmayan kıyafetler gerekçesiyle ağır para cezalarına mahkum edildiği kamu düzeni yasasının kaldırılmasını da onayladı.

BİR DİKTATÖRÜN DİKTATÖR DOSTU

Ömer El Beşir, Erdoğan’ın diktatör dostları arasında yer alıyordu. Hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret eden Ömer El Beşir, Erdoğan için “iyi bir Müslümandı”.

2009’da Erdoğan henüz Başbakan olduğu sırada Beşir'in Türkiye ziyaretini savunurken, Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söylemişti. Erdoğan, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" diyerek dostu Beşir’e arka çıkmıştı. Erdoğan’ın “tespit etmediği” Beşir’in suçları çok ağır. Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK), 2003'ten sonra Darfur'da hükümet destekli milis gücü Cancavitlerin 200 binden fazla sivili öldürüldüğünü, sistematik tecavüzler yaşandığını ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini kaydetmişti.