Sudan’da darbe ardından hükümet için anlaşma

Sudan’da askeri darbe ile görevden alınan Başbakan Abdullah Hamdok’un geri dönüşü ve siyasi tutsakların serbest bırakılması için bir anlaşma sağlandı.

AFP’ye konuşan Sudanlı arabuluculardan Umma partisinin yöneticisi Fadlalah Burma, "General (Abdul Fettah) Burhan, Abdullah Hamdok, siyasi güçler ve sivil toplum örgütleri arasında Hamdok'un görevine dönmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için siyasi bir anlaşmaya varıldı" dedi.

Sudanlı bir arabulucular grubu da yaptığı yazılı açılamada anlaşmayı doğruladı.

 Arabulucular grubu gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçilerden oluşuyor.

Açıklamaya göre Abdullah Hamdok’un görevine dönmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılması, geçiş sürecini yöneten siyasi, yasal ve anayasal konsensüse geri dönülecek.

Tarafların anlaşmanın kurallarına ve yapılacak bir siyasi açıklamaya imza attığı bildirildi.

Anlaşmanın hayata geçirileceği tarih konusunda net ifadeler yer almadı.

Anlaşma, ordunun 25 Ekim’den bu yana protesto eylemlerine karşı kanlı saldırıları nedeniyle 40 kişinin ölümü ve yüzlercesinin yaralanması ardından geldi.

25 Ekim’de General Abdul Fettah El Burhan hükümeti düşürerek olağanüstü hal ilan etmişti. Başbakan Hamduk da başkent Hartum’da gözetim hapsine alınmıştı.

Hamdok, 2019’da diktatör Ömer El Beşir rejiminin halk isyanı sonucu devrilmesinden sonra kurulan geçiş hükümetinin başına geçmişti.