Sudan’da darbe karşıtı sekiz eylemci öldürüldü

Sudan’ın başkenti Hartum’da askeri darbe yönetimine karşı yapılan protesto eylemi sırasında 8 eylemci öldürüldü.

Perşembe günü on binlerce Sudanlı başkent sokaklarına çıkarak “Halk general Abdul Fettah El Burhan’ın düşmesini istiyor” sloganını attı.

Her hafta Sudanlılar yönetimin sivillere devredilmesi için sokaklara çıkarken, perşembe günkü eylem son aylardaki en kanlı eylem oldu.

Güvenlik güçleri eylemciler üzerine ateş açarak 8 eylemciyi katlederken, bunlardan biri çocuk en az altısı göğüs, baş ve sırta sıkılan kurşunlardan dolayı hayatını kaybetti. Darbe güçlerinin hastanelere de gaz bombaları attığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler’e göre darbenin gerçekleştiği 25 Ekim 2021’den bu yana en az 111 eylemci öldürüldü, binlercesi yaralandı.

DARBE İLE EKONOMİ ÇÖKTÜ

30 Haziran, Doğu Afrika’nın bu büyük ülkesi için sembolik bir değer taşıyordu. 30 Haziran 1989’da Ömer El Beşir’i iktidara taşıyan darbenin yıldönümüydü.

General Burhan ekim 2021’de siviller yürütülen iktidara son vererek, ortaklarını tutuklattırmıştı. Bu darbe ardından, Sudan bütçesinin yüzde 40’ına denk gelen uluslararası yardım kesildi.

Mali yaptırımlar darbeye geri adım attırmazken, ekonomiyi batırdı. Sudan parası çöktü ve enflasyon her ay yüzde 200’ü geçiyor.

AÇLIK TEHLİKESİ

Daha da kötüsü açlık belirmeye başladı. 45 milyon Sudanlı'nın üçte biri, potansiyel olarak ölümcül olan "akut gıda güvensizliği” yaşıyor. BM'ye göre bu rakam Eylül ayına kadar yüzde 50'ye ulaşacak.

Haziran ayı başında Save the Children adlı sivil toplum örgütü, açlıkla bağlantılı iki çocuğun öldüğünü duyurmuştu.