Sudan’da El Beşir ve çevresinin yolsuzlukları dağ gibi

Sudan’da 30 yıllık diktatörlüğün ardından cezaevine giren El Beşir’in gasp ettiği mülklerin geri alınmasına devam edilse de, şimdilik sadece ‘buzdağının görünen yüzünün’ tespit edildiği bildiriliyor.

Geçtiğimiz yıl halk isyanının büyümesi ardından ordu tarafından darbeyle indirilen diktatör Ömer El Beşir, 30 yıllık iktidarında ülkenin kaynaklarını zimmetine geçirmek veya çevresine peşkeş çekmekle suçlanıyor. Ancak cezaevindeki El Beşir’in gasp ettiği mülklerin geri alınmasında kimi zorlukların yaşandığı bildiriliyor.

Geçici hükümetin görevlendirdiği Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin verdiği bilgilere göre, El Beşir ve yandaşlarının illegal olarak elde ettiği taşınır veya taşınmaz mülklerin toplamı 3,5 ile 4 milyon dolar arasında. Komite sözcüsü Salah Manaa, “Ancak bu buzdağının sadece görünen yüzü” diyerek, halen nakit paralara el konulamadığına dikkat çekti.

KAMYONLARCA DOKÜMAN İNCELENECEK

Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin verdiği rakamların düşüklüğüne gerekçe olarak henüz 30 yıllık yolsuzlukların incelenmekte olması gerekçe gösteriliyor. Komiteye dayandırılan haberlere göre, Ömer El Beşir ve çevresindekilerin yolsuzluklarının tespiti için 3 kamyon dolusu doküman gönderildi.

ÇOK SAYIDA TAŞINMAZA EL KONDU

Geçtiğimiz yıl ekmek fiyatlarına getirilen zamlara karşı protestoların isyana dönüşmesi sonucunda ordu, Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i darbeyle görevinden almıştı.

El Beşir’in devrilmesiyle sivil-asker karışımı geçici hükümetin görevlendirdiği yolsuzlukları inceleme amaçlı komite, şimdiye kadar çok sayıda eski bakanın da aralarında olduğu kişilere ait görünen mülklere el koydu. Bunlar arasında eski Dışişleri Bakanı Ali Karti ile eski Savunma Bakanı Abdelrahim de bulunuyor. El Beşir’in çevresinden kişilere el konulanlar arasında oteller, alışveriş merkezleri, tarım alanları ve yüzlerce binanın olduğu bildiriliyor.

Uzun yıllar Türk devleti ve Tayyip Erdoğan’ın ‘dostu’ ve ‘yatırım ortağı’ olarak bilinen Ömer El Beşir döneminde Türkiye’den buraya yapılan yatırımlar 600 milyon doları aşmıştı. Son olarak yolsuzluk suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası alan El Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde de 2003’teki Darfour soykırımı nedeniyle dava açılmıştı.