Sudan’da geçiş konseyi için diyalog yeniden başladı

Sudan’da diktatör Ömer El Beşir rejiminin devrilmesi ardından halk hareketi ile yönetime el koyan askerler arasında, Geçiş Konseyi için diyalog yeniden başladı.

Toplumsal hareketin öncüleri, Geçiş Konseyi’ni bir sivilin yönetmesini istiyor. Uluslararası toplum da geçiş sürecinin siviller tarafından yönetilmesi için askerlere baskı uyguluyor.

Toplumsal hareketin temel bileşeni Özgürlük ve Değişim İttifakı ile askeri konsey arasında geçiş görüşmeleri için diyalog Pazar akşamı yenide başladı. İttifak, görüşme öncesinde yaptığı bir açıklamada bu görüşmelerin ordu ile toplumsal hareket arasında gelecekteki geçiş konseyinde sandalye paylaşımı ve başına geçecek kişi üzerine odaklanacağını bildirdi.

11 Nisan’da Ömer El Beşir rejimin düşmesi ardından yönetime el koyan teneral Abdul Fettah El Burhan öncülüğündeki Askeri Konseyi, Çarşamba günü görüşmeleri askıya almıştı.

Askerler, başkent Hartum’daki askeri karargah önünde halkın kurduğu barikatların kaldırılmasını talep ediyor. 6 Nisan’dan bu yana binlerce Sudanlı askeri karargah önünde kamp kurmuş durumda. İlkin Ömer El Beşir rejimine karşı ordudan destek isteyen kitle, devrimin askerler tarafından çalınması üzerine bu kez yönetimin sivillere devredilmesi için eylemlerini sürdürdü.

ŞERİAT DAYATMASI

Askerler, İslamcıları da harekete geçirdi. Cumartesi günü yüzlerce İslamcı, kurulacak yeni yönetimin şeriatı esas almaması halinde reddedeceklerini bildirdi.

İslami yasa, İslamcılar tarafından desteklenen Ömer El Beşir’in 1989’daki darbesinden bu yana Sudan’da uygulanıyor. Şeriat yasaları ile birlikte kadınlar kırbaçlanmaya başlandı. İslamcı hareketler, Özgürlük ve Değişim İttifakı’nın askerlerle müzakere ettiği anlaşmada Şeriat’ın olmadığına tepki gösteriyorlar. İttifak, şeriata ilişkin tutumunu henüz açıklamazken, önceliğin sivil bir yönetimin kurulması olduğunu belirtiyor.

30 yıl boyunca Sudan’ın başında kalan diktatör Ömer El Beşir, 19 Aralık’ta başlayan halk hareketi tarafından 11 Nisan’da iktidardan düşürüldü. İnsanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları işleyen Ömer El Beşir, tutuklandı.