Sudan’da geçiş sürecini yönetecek konsey kuruldu

Aylardır demokrasi mücadelesinin sürdüğü Sudan’da askeri cunta ile halk temsilcileri arasında bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Nisan ayında diktatör Ömer El Beşir’i devirerek yönetime el koyan ordu tarafından oluşturulan Geçici Askeri Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında bir geçici yönetim konusunda uzlaşıldığı duyuruldu.

Halen Geçici Askeri Konsey’e başkanlık eden General Abdel Fattah El Burhan’ın 11 üyeden oluşacak geçici ‘Egemen Konsey’in başında olacağı bilgisi verildi. 3 yıl boyunca ülkenin demokratik sürece geçişini yönetecek olan bu konseyin ilk 21 ayında General Burhan’ın, sonrasındaki 18 ayında ise bir sivil üyenin başkanlık görevini yürüteceği bilgisi verildi.

Geçiş sürecinde ülkeyi yönetecek konseyin 6 üyesi sivillerden, 5 üyesi ise askerlerden oluşacak. Bugün yerel saatle 11.00’de resmen göreve başlayacak olan geçici ‘Egemen Konsey’de birisi Hristiyan azınlıktan olmak üzere iki kadın üye de yer alıyor.

Bu sürecin 2022 yılında yapılacak demokratik seçimlerle sonuçlanması hedefleniyor.

Bu yılın başında bazı zamlara tepki olarak başlayan protesto gösterileri sonrasında zorda kalan dikta rejiminin ordusu, kendisi de bir darbeyle işbaşına gelmiş olan ve 30 yıldır iktidarı elinde tutan Ömer El Beşir’i devirmişti. Ancak halkın taleplerini dikkate almak yerine rejimi korumaya çalışan askeri cuntaya karşı halkın tepkisi dinmemişti.

Halk muhalefetinin önde gelen oluşumlarından Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile askeri cuntanın oluşturduğu Geçici Askeri Konsey arasındaki görüşmeler, Etiyopya’nın arabuluculuğuyla sürdürülüyordu.