Sudan’da halk hareketi ordu ile tartışmaları askıya aldı

Sudan’da El Beşir iktidarını deviren halk hareketi, sivil bir hükümet için ordu ile yürütülen tartışmaları askıya aldı.

Protestolara öncülük eden sorumlular, 21 Nisan Pazar günü yaptıkları açıklamada, askerlerle yürütülen tartışmaları askıya aldıklarını belirterek, sivil bir iktidar talebiyle eylemlerin yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

Eylemcilerin temsilen açıklama yapan Muhammed El Amin, başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde toplanan binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada “Askeri Konseyi, rejimin bir devam olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Amin, talepleri karşılanana kadar eylemleri sürdürmeye ve yoğunlaştırmaya çağırdı. Gece saatlerinde de eylemlerini sürdüren halk, ellerindeki cep telefonlarını lamba gibi kullanarak aydınlatırken, “Özgürlük, barış, adalet” diye slogan attı.

Yönetime geçiş süreci gerekçesiyle el koyan Askeri Konsey’in şefi Abdul Fettah el Burhan, eylemciler üzerinde baskı kurarak yolların kapatılmasını ve yetkisi olmayan kişilerce aramalar yapılmasını kınadı. Askeri yetkili, eylemciler tarafından karargah etrafında kurulan barikatlar ve kontrol noktalarını ima etti.

Askeri yöneticiler ve toplumsal hareketin liderleri Cumartesi günü tartışmalarda bulunmuş ve devam etmesi yönünde karar almıştı. Daha önce de benzer görüşmeler olmuştu.

General Burhan, hafta sonu televizyonda yaptığı bir açıklamada iktidarı halka devretme taahhüdünü yinelerken, hafta içerisinde eylemcilerin taleplerine yanıt vereceklerini söyledi.

Burhan ayrıca, 30 yıllık iktidarı ardından devrilen ve hapse atılan Ömer El Beşir’in evinde 113 milyon Amerikan dolarına den gelen para bulunduğunu bildirdi.

Bir kaç gün önce atanan yeni savcı El Welid Seyyid Ahmed, Ömer El Beşir rejiminin üst düzey yetkilileri ve aile bireylerinin mal varlıklarını kontrol edeceklerini açıkladı.

Ancak bu açıklamalar da iki haftayı aşkın bir süredir ordu karargahı önünde toplanan eylemcileri yatıştırmaya yetmedi. Eylemciler hızlı bir şekilde yönetimin sivillere bırakılmasını istiyor.

Sudan’daki protestolar 19 Aralık’ta ekmek fiyatlarının üç katına çıkmasına karşı başlamış, kısa sürede rejim karşıtı bir harekete dönüşmüştü. 30 Haziran 1999’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir rejimi 11 Nisan günü düşmüştü. Askerler yönetime el koyarak, Beşir’i tutuklamıştı.