Sudan’da muhalefetten sivil itaatsizlik çağrısı

Sudan’da askeri yönetime karşı toplumsal muhalefetin öncüsü konumundaki Özgürlük ve Değişim İttifakı, 14 Temmuz’da ülke genelinde sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.

Pazar günü on binlerce kişinin Geçici Askeri Konsey’in iktidarı elden bırakmamasına karşı sokaklara çıkması ardından yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Sivil bir geçiş hükümetinin hayata geçirilmesine karşı çıkan Askeri Konsey’e karşı halkın tepkisi ise dinmiyor. Toplumsal muhalefete öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı’ndan yapılan açıklamada, 14 Temmuz’da ülke genelinde sivil itaatsizlik çağrısı yapıldı.

“14 Temmuz Pazar günü sivil itaatsizliğe ve tüm meslek dallarında genel grev çağrısı yapıyoruz” denilen çağrıda, 13 Temmuz’da ise büyük bir protesto gösterisi düzenleneceği duyuruldu.

ASKERLER İKTİDARI BIRAKMAK İSTEMİYOR

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı.

O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmıyor. Askeri karargâh önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 128 kişi hayatını kaybetmişti.

Askeri Konsey ile muhalefet arasında arabuluculuk yapan Etiyopya, son olarak kurulacak geçici yönetimin 8 sivil ile 7 askerden oluşturulmasını önermişti. Öte yandan daha önce üzerinde uzlaşılan yeni geçici parlamentoda Özgürlük ve Değişim İttifakı’na üçte iki çoğunluk verilmesi önerisi de askerler tarafından kabul edilmiyor.