Sudan’da onbinler sokaklara çıktı: 7 ölü

Sudan’da yönetimin sivillere verilmesi için onbinlerce kişi sokaklara çıktı. Başkent Hartum’da 7 eylemci hayatını kaybetti.

Pazar günü bir çok kente “askeri diktatörlüğe” karşı onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Bu eylemler, 3 Haziran’da başkent Hartum’da askeri karargah önündeki oturma eyleminin kanlı bir şekilde dağıtılmasından bu yana en büyük eylemler oldu.

Başkentte yapılan yürüyüş sırasında askeri zırhlı araçlar takviye edilirken, polis eylemcilere karşı cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında gaz bombaları kullandı.

Asker ve polisin saldırısı sonucu yaşanan çatışmalarda Sağlık Bakanlığı’na göre en az 7 eylemci hayatını kaybetti, 181’i yaralandı.

Eylemlerin kilit aktörlerinden Sudan Meslek Birliği, iktidarın sivillere verilmesi için saraya yürüme çağrısı yapmıştı.

Askeri Geçiş Konseyi, Nisan ayında diktatör Ömer El Beşir’in iktidardan düşürülmesinden bu yana Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ülkeyi yönetiyor.

Meslek Birliği’nin de üyesi olduğu Özgürlük ve Değişim İttifakı’nın çağrısı ile gerçekleşen eylemlerde “Sivil yönetim, sivil yönetim” diye sloganlar atıldı.

Pazar günkü eylemlerin önünde geçmek için askeri yönetim haftalardan beridir internete erişimi durdurmuş bulunuyor.

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı. O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmıyor. Askeri karargah önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 128 kişi hayatını kaybetmişti.