Sudan’da paramiliterler sivillere saldırdı

Sudan’ın başkenti Hartum’un güney doğusundaki bir kentte paramiliterler halka saldırarak bir sivili katletti, 7’sini yaraladı.

Tanıklar ve sağlık servislerine göre, El Suk kenti sakinleri paramiliterlere tepki gösterince, üzerlerine ateş açıldı.

AFP’ye göre kent sakinleri Hızlı Destek Güçleri (RSF) olarak adlandırılan paramiliterlerin kentten çıkmasını istedi.

Bir tanık, kent sakinlerinin Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı büroları önünde toplanarak, paramiliterlerin gitmesini istediğini belirtti.

Aynı tanık, “RSF üyeleri harekete geçti ve önce havaya ateş açtı, sonra da insanlar üzerine ateş açarak bir erkeği öldürdü, bir çok kişiyi yaraladı” dedi

Sudan’daki halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı’na (ÖDİ) yakın doktorlar komitesi olayları doğruladı. ÖDİ, yaptığı yazılı açıklamada bir kişinin RSF milislerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Paramiliter RSF güçleri, Cumartesi günü 3 Haziran’da Hartum’daki katliamda katledilenler anısına çılan bir gençlik merkezine de saldırıda bulunmuştu.

Cumartesi günü, katliamın kırkıncı günü dolayısıyla ülke genelinde binlerce kişi sokaklara çıkmıştı.

geçen hafta Cuma günü Askeri Geçiş Konseyi ile ÖDİ arasında sivil bir geçiş süreci için anlaşma sağlandığı duyurulmuştu. “Egemen Konsey” olarak adlandırılan geçiş sürecini yönetecek konsey, dönüşümlü olacak. İlk 18 as, bir asker başkanlığında, sonraki süreç ise sivil başkanlıkta olacak. Geçiş süreci üç yıl olarak öngörülüyor.

Bu girişime, Etiyopya ve Afrika Birliği arabuluculuk etti. Askeri Konsey’in şefi Abdul Fetah El Burbah, Cumartesi günü televizyonda yaptığı konuşmada “Askeri Konsey, yapılan anlaşmayı koruma ve uygulanmasını gözetmeyi taahhüt eder” demişti.

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı.

O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmadı. Askeri karargâh önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 136 kişi hayatını kaybetmişti.