Sudan’da seller: 124 ölü, 166 bin ev zarar gördü 

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da haftalardır süren sellerde ölü sayısı 124’ü bulurken, 800 bini aşkın kişi de sellerin yıkıcı etkisinden doğrudan etkilendi.

Temmuz ayı ortalarında başlayan yağışlar nedeniyle Nil nehrinin taşmasının yol açtığı felaketin boyutları netleşiyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Nil nehrinde son günlerdeki düşüşlere rağmen seller halen birçok bölgeyi etkilemeye devam ediyor.

Açıklamaya göre, Sudan genelinde en az 166 bin hane ya tümüyle yıkıldı ya da zarar gördü. Toplamda zarar gören bireylerin sayısı ise 830 bin civarında. Bu kişilerin yarısından çoğunun Khartoum, Kuzey Darfour, Batı Darfour, Mavi Nil ve Sennar eyaletlerinde yaşandığı da verilen bilgiler arasında.

Sudan Sivil Savunma Kurumu’na göre, sellerde şimdiye kadar en az 124 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi de yaralandı.

Eylül ayı ortasında uluslararası toplumdan yardım talebinde bulunan Sudan geçici hükümeti, acil durum ilan etmek zorunda kalmıştı. Öte yandan BM’ye göre yağışlar sonrasında hastalıkların yayılması riski büyürken, halen süren Covid-19 salgınıyla mücadele de ciddi zarar görebilir.