Sudan’da şiddetli çatışmalar yaşanıyor: En az 56 sivil öldü

Sudan’da ordu birlikler ile orduya bağlı paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı, en az 56 sivilin öldüğü, 600 dolayında kişinin de yaralandığı bildirildi.

Demokrasi yanlısı ve bağımsız bir örgüt olarak değerlendirilen Sudanlı Doktorlar Merkez Komitesi, yaşana çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin sayısının 56’ya çıktığını belirtti.

Güvenlik güçleri arasında da onlarca ölünün olduğunu ifade eden Komite, bu konuda ellerinde bir bilanço olmadığını kaydetti. Komite, başta güvenlik güçlerinden olmak üzere 600 dolayında kişinin de yaralandığı bilgisini verdi.

Doktorlar Sendikası ise başkent ikisi başkent Hartum havalimanında olmak üzere 27 kişinin öldüğünü, 170 kişinin yaralandığını belirtti.

Binlerce eski milisten oluşan ve orduya bağlanan paramiliter Hızlı Destek Güçleri, cumhurbaşkanlığı, Hartum havalimanı ve başka kilit altyapıları ele geçirdiklerini açıkladı.

Ordu ise havalimanının ele geçirildiğini yalanlamakla birlikte Hızlı Destek Güçleri’nin biri Saudi Airlines’a ait olmak üzere sivil uçakları yaktığını doğruladı.

Cumartesi günü akşam saatlerinde bir açıklama yapan Sudan ordusu halkı evlerinde kalmaya çağırırken, paramiliterlere ait üsleri havadan bombalamaya devam etti.

Tüm gün boyunca BM, Washington, Moskova, Paris, Roma, Riyad, Afrika Birliği, Arap Birliği ve Avrupa Birliği ateşkes çağrılarında bulundu. Ancak bu çağrılar yanıt bulmadı.

Hızlı Destek Birlikleri’nin komutanı El Cezire televizyon kanalına yaptığı açıklamada tüm askeri üslerini kontrolünü ele geçirmeden durmayacakları tehdidinde bulundu.

Darbeyle gelen fiili Sudan Devlet Başkanı General Abdülfettah El-Burhan, sabah saatlerinde kendi karargahına bir saldırı düzenlendiğini duyurdu. El Burhan, eski en iyi ittifakı olan Hızlı Destek Güçleri için artık “dış güçlerin desteklediği bir milis” diyor.

Gelen bilgilere göre her iki taraf, devlet medyasının bulunduğu binanın kontrolü için çatışmaya devam ediyor. Pazar sabahından itibaren çatışmaların yoğunlaştığı yönünde bilgiler var.

2021’deki askeri darbe sırasında Hızlı Destek Güçleri’nin komutanı Hemedti ile general El Burhan, sivilleri iktidardan uzaklaştırmak için ortaklaşmışlardı. Ancak zaman geçtikçe Hemedti darbeye karşı sesini yükseltti ve müzakerelerde “siviller” lehine cephe aldı.

MISIR’DA ‘İNTİKAM’ SESLERİ YÜKSELİYOR

Bu arada özellikle Mısır cephesinde endişeler tırmandı. Hızlı Destek Güçleri, Sudan hava kuvvetleri ile tatbikata katılan Mısırlı askerleri esir aldı.  Hızlı Destek Güçleri, “Mısırlı askerler işgalcidir” diyerek, ellerindeki askerlerin de “haliyle savaş esiri” olduğunu belirtti.

Hava tatbikatına katılan Mısır’a ait Mig-29 uçakları da Hartum havalimanı pistinde sabote edildi. Mısır askeri sözcüsü durumu çok yakından endişe ile izlediklerini belirtti. Bir süre sonra general Hemedti, Mısırlı askerlerin tutuklanmadığını, sanal medyaya düşen bazı görüntülerin ise üzüntü verici olduğunu söyledi. Görüntülerde askerlere kötü muamele yapıldığı görülüyordu. Hemedti’nin bu açıklamasının Mısır’ın bu çatışmada taraf olmasının önüne geçme amaçlı olduğu ifade ediliyor. Mısır medyasında askeri bir operasyon yoluyla “intikam” sesleri yükseliyor.