Sudanlılar El Beşir sayfasını tamamen kapatmak istiyor

Sudan’ın devrik diktatörü Ömer El Beşir’in Müslüman Kardeşler’den esinlenen Ulusal Kongre Partisi (NCP) feshedildi, mallarına el konuldu, artık yurttaşlık hakları yok. Sudanlılar, bu partinin etkisini sınırlandırmaya devam ediyor.

Perşembe günü Egemen Konsey ve Başbakan Abdallah Hamdok hükümeti yeni bir yasayı kabul etti. Buna göre “NCP feshedildi” ve “tüm mallarına” el konuldu.

NCP artık sadece devrik diktatör Ömer El Beşir’in partisi olarak kaldı. NCP’nin feshedilmesi, El Beşir’i deviren toplumsal hareketin temel talepleri arasında yer alıyordu.

30 HAZİRAN 1989 REJİMİNİN TASFİYE DİLMESİ YASASI

Çıkarılan yasa tam olarak El Beşir rejimi veya partisinin sembollerinin ülkenin siyasi yaşamına girmesini on yıl boyunca yasaklıyor. Yasa metnine göre, NCP’nin mallarına el konulması için bir komite oluşturulacak. Yasa metnine de Ömer El Beşir’in darbe ile iktidara geldiği tarihe gönderme yaparak “30 Haziran 1989 rejimin tasfiye edilmesi” başlığını taşıyor.

NCP ise geçiş hükümetini ekonomik krizi çözmek için parti mallarına el koymakla suçluyor. Aralık 2018’de patlak veren toplumsal hareket de ekonomik krizden çıkmıştı.

30 YILDA AĞIR YIKIMA YOL AÇTI

Eylül ayında yeni hükümetin işleri devralmasından bu yana ekonomik durumda bir iyileşme olmasa da henüz yolun başındalar. Ömer El Beşir, 30 yılda ülkede her açıdan ağır bir yıkıma yol açtı, zenginlikleri yağmaladı.

Beşir, mevcut durumda Hartum’da bir cezaevinde tutuluyor. Partisi halen bir geleceklerinin olduğunu düşünüyor. Sudanlılar ise 1970’li yılarda Hartum üniversitesi camisi bünyesinde ortaya çıkan siyasi İslamdan kurtulmaya çalışıyor.

HALK KOMİTELERİ ETRAFINDAKİ SİSTEM TASFİYE EDİLECEK

30 yıl boyunca ülkeyi yöneten bu İslam modeli, bugünden yarına kaybolacak gibi görünmüyor. Yeni hükümet artık yasa ile hareket etmek ve “halk komiteleri” etrafında dönen sistemi tamamen tasfiye etmek gerektiğini düşünüyor. El Beşir rejimi tarafından mahallelerden köylere kadar her yerde kurulan halk meclisleri her şeyi kontrol ediyor ve karar veriyordu, özellikle de kadınlar üzerinde sıkı bir denetim sağlıyordu.

KADINI HEDEF ALAN YASA İPTAL EDİLDİ

Bu nedenle hükümetin Perşembe günü aldığı bir karar da kadın haklarını sert bir şekilde kısıtlayan tartışmalı “kamu düzeni” yasasından vazgeçmek oldu. Başbakan Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bu yasa, bir sömürü, aşağılama ve hak ihlali aracı olarak kullanılmakla biliniyor. Çoğu bu yasağı mali ve psikolojik sömürü amacıyla kullandı. Yol üzerinde, çok sayda kadın ve gencin mallarına el konuldu, unutulmaz zararlar verildi” dedi. Kamu düzeni olarak tanımlanan 1983 yılında çıkarılan şeriat yasası, sıkı “ahlaki” kurallar dayatıyordu. Temel hedefi kadınlardı.

Yeni hükümet kadın haklarını savunacakları sözünü veriyor. Halk ayaklanmasının en büyük aktörü Sudan Meslek Örgütleri Derneği, geçiş hükümetinin kararını selamladı. Dernek, yazılı açıklamasında “devrimin hedeflerine doğru ve demokratik sivil bir devletin inşası yolunda ileriye doğru atılmış büyük bir adım” dedi.