Sudanlılar sivil hükümette ısrarlı

Sudan’da ordu karargahı önündeki oturma eylemlerini sürdüren binlerce kişi, Cuma namazını da toplu kılarak, yönetimin sivillere devredilmesini istedi.

Sudanlılar 6 Nisan’dan bu yana başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde protesto eyleminde bulunuyor. Önce 30 yıl boyunca iktidarda olan Ömer El Beşir diktatörlüğüne karşı yapılan eylemler, 11 Nisan’da rejimin düşmesi arsından bu kez sivil hükümet talebine dönüştü.

Eylemciler, geçiş süreci için kurulan Askeri Konsey’den yetkileri sivil bir konseye devretmesini istiyor

Eylemde “Tüm askerlerden kurtarılmış sivil bir hükümet için” yazılı pankartlar dikkat çekti. Eylemciler sık sık “özgürlük, özgürlük” diye slogan attı.

Cuma namazına öncülük edenlerden biri “Orduya, bu ulusun çocukları olduklarını ancak rollerini ülkeyi korumak olduğunu söylemek istiyoruz” dedi.

Toplanan binlerce kişi, sivil hükümet talebi kabil edilmeden eyleme son vermeyeceklerini belirtiyor.

Perşembe günü de onbinlerce kişi ordu karargahı önünde toplanarak, aynı talebi dile getirmişlerdi.

General Abdul Fetah El Burhan’ın yönetimindeki Askeri Konsey şimdiye kadar eylemcilerin sivil konsey talebine geçit vermedi. Ancak askeri konseyi üç üyesi, sokakların baskısı altında istifa etti. Askeri Konsey hafta içerisinde halk hareketinin liderleri ile tartışmalar yürüttü.

Washington yönetimi de Sudanlıların sivillerin yönetimindeki bir hükümet yönündeki “meşru talebini” desteklediklerini açıkladı. Ayrıca Salı günü bir çok Afrika ülkesi, komşu Mısır’da bir araya gelerek, Askeri Konsey’e barışçıl ve demokratik bir geçiş süreci için üç ay süre tanıdı.