Sudanlılar sokakları bırakmıyor

Sudan’da Perşembe günü yüzbinlerce kişi, Hartum’daki askeri karargah önünde bir araya gelerek, yönetimin derhal sivillere verilmesini istedi.

Askeri karargaha giden tüm köprüler ve sokaklar, eylemcilerle doldu. Festival havasında geçen eylemde, devrimci şarkılar söylendi. Perşembe günkü eyleme yüzbinlerce kişi katıldı.

Sudanlılar 6 Nisan’dan bu yana askeri karargah önünde oturma eylemi yapıyor.

11 Nisan’da 30 yıllık Ömer El Beşir diktatörlüğünün yıkılması ardından askerler, iki yıllığına yönetime el koymuştu. Sudan ordusu, Askeri Geçiş Konseyi oluştururken, halk yönetimin derhal sivillere bırakılmasını istiyor.

Devrimlerinin çalınmasını reddeden halk hareketi ile askerler arasında yapılan müzakerelerde bazı noktalarda anlaştı. Özellikle Askeri Konsey yerine “Yüksek Konsey” kurulmasına karar verildi. Ancak konseydeki sandalye paylaşımı konusunda tartışmalar sürüyor. Her iki taraf da çoğunluğu istiyor.

Temel protesto hareketlerini bünyesinde toplayan Özgürlük ve Değişim İttifakı, Perşembe günü Askeri Konsey’e, yürütme yasama ve yargı organları olan sivil bi yönetim oluşturmak amacıyla bir dosya sundu.

Gazetecilere açıklamada bulunan hareketin sorumlularından Satea El Hac, ittifakın Askeri Konsey’e yanıt için 72 saat süre tanıdığını belirtti. Askeri Konsey de yazılı bir açıklama yaparak, belgeyi incelemekte odluklarını ve diyalogu sürdürdüklerini bildirdi.

Bu arada başsavcı, tutuklanan eski diktatör Ömer El Beşir’in “para aklama” ve “terörizmin finansmanı” dosyalarına ilişkin sorgulanması talimatını verdi.