Suriye Anayasa’sı çıkmazda, Pedersen Türkiye’yi uyardı!

BM Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen, anayasa toplantılarının ikinci turunda herhangi bir toplantı gerçekleştiremediklerini ifade ederek, Türkiye’yi bir kez daha Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 25 Kasım’da başlayan Suriye Anayasa Toplantılarının ikinci turuna ilişkin BM Cenevre Ofisi’nde kısa bir basın toplantısı düzenledi.

BAŞARISIZ GEÇTİ

25 Kasım’da başlayan anayasa toplantılarının ikinci turunun hiçbir toplantı gerçekleşmeden sona erdiğini söyleyen Pedersen, “45 kişilik anayasa yazım kurulu heyeti gündem maddeleri üzerinde kendi arasında anlaşamadı” dedi

YENİ TARİH VERMEDİ

Heyetlerin tekrardan bir araya gelip gelmeyeceğine ilişkin bilgi vermekten kaçınan Pedersen, “Heyetler arasında fikir birliği sağlamaya çalışıyoruz ama maalesef hala o aşamaya gelmiş değiliz” diye ekledi.

TÜRKİYE’Yİ UYARDI

Bir gazetecinin “Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye topraklarını işgal etmesi bu görüşmelerin önünde engel teşkil ediyor mu? “sorusu üzerine Pedersen, Türkiye’nin önce ABD daha sonra Rusya ile yaptığı antlaşmaları hatırlatarak, Türkiye’yi ateşkese saygı duymaya çağırdı. Pedersen, anayasa komitesi çalışmalarını korunması ve onun önüne geçecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI

Kuzey Doğu Suriye’de yaşananları yakından takip ettiğini belirten Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Suriye kararlarını hatırlatırken, “Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini bir kez yine yineliyorum” dedi.

PEDERSEN DAHA ÖNCEDE UYARMIŞTI

Pedersen geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde Türkiye’nin işgal saldırılarının siyasi çözüm ve anayasa komitesi toplantılarının önünde bir engel olduğuna dikkat çekmişti.

REJİM: TÜRKİYE ENGEL TEŞKİL EDİYOR

Öte yanda sabah saatlerinde bir açıklama yapan Suriye rejim heyeti temsilcisi Ahmad Kuzbari, ‘muhalif’ grupları Türk heyeti olarak tanımlayarak, Türkiye’nin yürüttüğü işgal saldırılarının anayasa toplantılarının önünde engel olduğunu söyledi.