Suriye anayasa toplantıları devam ediyor

Suriye Anayasa Komitesi toplantıları devam ederken, Şam rejimi heyeti temsilcisi Kuzbari’nin doğrudan ‘muhaliflerin’ temsilcisiyle görüşmeyi reddettiği öğrenildi.

30 Ekim’de Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde resmi olarak başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantıları üçüncü gününde devam ediyor. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantılara ilişkin, günlük olarak BM basın bürosundan toplantıların devam ettiğine dönük bilgi aktarımı yapılıyor.

REJİM ‘MUHALİFLERİN’ TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞMEDİ

Kulislerden edinilen bilgiye göre, Şam rejimi komitesine başkanlık eden Ahmad el Kuzbari, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve “muhaliflerin” temsilcisi Hadi el Bahra’nın katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan üçlü bir görüşmeyi reddetti.

Kuzbari’nin, 150 kişilik anayasa komitesinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda yer alacağını ve muhalif olduğu ileri sürülen grupların temsilcisi ile doğrudan bir görüşme gerçekleştirmeyeceğini BM yetkililerine bildirdiği de ifade ediliyor.

Toplantıların açılış konuşmasında söz alan Şam rejimi temsilcisi Kuzbari, Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tartışmaya açacak bütün görüşmeleri reddedeceklerini söylemişti.

Suriye topraklarına dönük devam eden “işgal” ve “terörist” saldırıları hatırlatan Kuzbari, “Suriye topraklarının son santimi özgürleştirilene kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Suriye Anayasa Komitesinde, Şam hükümetinin 50 temsilcisi, “muhalif” oldukları iddia edilen grupları bünyesinde toplayan Suriye Müzakereciler Komitesi’nin 50 delegesi ve BM tarafından belirlenen sivil toplumdan 50 şahsiyet yer alıyor.

Görüşmeleri yöneten BM yetkilileri, toplantıların ne zamana kadar devam edeceğine yönelik bilgi vermekten kaçınıyor.