Suriye’de fosfat taşıyan trene saldırı

Suriye Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin merkezinde fosfat taşıyan bir trene “terörist” saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı, Facebook üzerinde yaptığı açıklamada saldırı nedeniyle trenin raylardan çıktığını belirtti. Bakanlık trende yangın çıktığını da belirtirken, tren ekibi arasında yaralıların da olduğunu ifade etti.

İnsan Hakları Gözlemevi saldırıyı doğrulayarak, kimliği belirsiz kişiler tarafından Palmira’nın doğusunda demiryollarına patlayıcı yerleştirildiğini kaydetti.

Gözlemevi, patlama sonucu trenin tamamen devredışı kaldığını belirtti.

Mart 2018’de de Suriye, Rus Stroytransgaz şirketine 50 yıllığına Palmira bölgesinde fosfat çıkarma ve işletme hakkı vermişti.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. DAİŞ çeteleri yenilse de halen bölgede uyuyan hücreleri olduğu belirtiliyor.

Trene yönelik saldırı, geçen hafta Pazar günü Suriye çölünden geçen gaz boru hattına yönelik sabotajdan sonrasına denk geldi. Stratejik öneme sahip bu boru hattından, Humus bölgesinde yer alan ülkenin en büyük gaz yatağı El Şair’den, batıdaki Ebla fabrikasına gaz taşınıyor. Boru hattın bir gün durduktan sonra, yeniden faaliyete konulmuştu.

Haziran sonunda da batıdaki Banyas kentinde bir rafineriye bağlı denizaltı boru hattına sabotaj eylemi düzenlenmiş, rejim bu saldırıdan yabancı ülkelerin parmağı olduğu tepkisinde bulunmuştu.