Suriye’de kimyasal silah araştırma misyonunu uzatılmayacak

Rusya, Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin uluslararası uzmanların yaptığı incelemelerin uzatılmasına dair tasarıyı veto etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından sunulan tasarı, BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunan Rusya tarafından engellendi.

BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) müfettişleri tarafından yürütülen ve dün gece yarısı itbariyle sona eren görev süresinin uzatılmasına dair tasarı BMGK’de sert tartışmalara yol açmıştı. ‘JIM’ adı verilen bu inceleme grubunun görev süresine dair ABD ile Rusya tarafından farklı öneriler getiriliyordu.

ABD, JIM’in görev süresinin en az 1 yıl uzatılmasını talep ediyordu. Rusya ise, dün gün içinde geri çektiği tasarısında JIM’in görev tanımının değiştirilmesini ve Beşar Esad rejiminin Nisan ayında sarin gazı kullandığına dair raporun dondurulmasnı istiyordu.

ABD, Nisan’da Han Şeyhun’da düzenlenen bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığını ve rejim üyesi sorumluların cezalandırılması gerektiğini savunuyordu.

BMGK’deki oylama öncesinde açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, JIM’in görev süresinin uzatılması çağrısı yapmıştı. Trump, bu sayede Esad rejiminin yaptığı savunulan kimyasal saldırıların tekrarlanmayacağını söylemişti.