Suriye’de ne oldu, kim ne tepki gösterdi, işte ayrıntıları...

Suriye’de yedi yılı aşkın süren savaş, ABD, Fransa ve İngiltere’nin saldırısıyla yeni bir boyut kazandı.

7 Nisan’da Doğu Guta’nın Duma bölgesine düzenlenen bir saldırı ardından Batılılar rejimi kimyasal silahla suçladı. Günlerce süren tehdit ve zaman zaman “yumuşama” mesajları ardından, ABD ve ittifakları harekete geçmeye karar verdi.

13 Nisan Cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa ve İngiltere ile koordinasyon halinde saldırı emri verdi. Her üç ülkenin yöneticileri hedefli saldırılar gerçekleştiğini belirterek, kimyasal saldırıya yanıt olduğunu savundular.

Batılı başkentlere göre, kimyasal silah programı ile bağlantılı üç hedef bombalandı: biri Şam yakınında, ikisi ülkenin merkezindeki Humus bölgesinde.

Amerika, Fransa ve İngiltere’den gelen mesajlar, Rusları vurmaktan kaçınmak için hedeflerin özenle seçildiğini gösteriyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre son günlerdeki tehditlerden sonra, hedef alınan yerlerin önceden boşaltılmıştı.

Rusya, Tahran ve Şam saldırıyı kınadı, Avrupa Birliği, Almanya ve Suudi Arabistan saldırıya destek verdi. Türkiye, bir gün önce ortamın yumuşadığını söyledi, saldırı olduğunda zaman kaybetmeden “desteğini” açıkladı. Bağdat yönetimi, saldırının “terörizme fırsat” sunduğunu söyledi. Fransa amaca ulaşıldığını, kimyasal silahların önemli bir bölümünün imha edildiğini ve mevcut durumda yeni operasyon öngörülmediğini açıkladı. Rusya, atılan 103 seyir füzesinden 71’inin önlendiğini belirtti.

İşte saldırı anından bu yana yaşanan gelişmeler: