Suriye’de rejime hava saldırısı: Moskova İsrail'i işaret etti

Suriye’de sabahın erken saatlerinde rejime ait askeri bir üsse hava saldırısı düzenlendi. Aralarında İranlıların olduğu en az 14 savaşçının öldüğü bildirildi.

Saldırıda T-4 askeri havaalanı hedef alındı. Tiyas olarak da adlandırılan bu üsse saldırı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre aralarında İranlı güçlerin de olduğu en az 14 savaşçı öldü. Rusya, saldırıdan İsrail ordusunu sorumlu tuttu.

Gözlemevi, Humus ve Palmira arasındaki bu üste Rus güçleri, İran güçleri ve Lübnan Hizbullah hareketine bağlı güçlerin konuşlu olduğunu belirtti.

Saldırıdan sonraki ilk saatlerde kimin gerçekleştirdiği netleşmedi. ABD ve Fransa açıklama yaparak, saldırının kendilerinden gelmediğini duyurdu.

ABD ve Fransa, son haftalarda yaptığı açıklamalarda kimyasal saldırı olması halinde rejimi vurma tehdidinde bulunmuşlardı.

Cumartesi günü Şam yakınındaki Duma’da düzenlenen bir saldırıda kimyasal kullanıldığı iddia edildi. Onlarca kişinin ölümüne yol açan saldırı ardından ABD Başkanı Donald, Esad’a “hayvan” diyerek tepki göstermişti. Esad yönetimi kimyasal silah kullanıldığı suçlamasını reddederken, Rusya ve İran da komplo olduğuna dikkat çekmişti.

Rusya ordusu yaptığı açıklamada saldırının İsrail uçakları tarafından yapıldığına işaret etti. Rus ajanslarında yer alan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında “İsrail ordusunun F-15 tipi iki uçağı Moskova saatiyle 03.25 ile 03.53 arasında, Suriye hava sahasına girmeden, Lübnan topraklarından atılan güdümlü sekiz füze ile hava üssünü vurdu” denildi.

İsrail son aylarda bir çok kez Suriye rejimi ve ittifaklarının bulunduğu üslere yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.