Suriye’de Rus üssüne saldıran ‘provokatör’ Türkiye mi?

Rusya, Hmeimim üssüne saldırıya ilişkin önce Türkiye'yi işaret ettikten sonra, yeni bir açıklamada bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki Hmeimim üssüne dronlarla gerçekleştirilen saldırının Türkiye ile ilgisinin olmadığını savundu.

Rusya medyası yazı işleri müdürleri ile bir araya gelen Vladimir Putin, "Türk askerleri ve makamlarının bu saldırı ile ilgisi olmadığına ikna oldum" dedi.

Bomba yüklü 10 drone 5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece Hmeimim hava üssüne saldırmıştı. Üç drone da Tartus'taki Rus donanmasına saldırı gerçekleştirmişti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı, maddi hasar oluşmadığı belirtildi.

Putin şöyle konuştu:

"Provokasyonlar oldu ama Türkler değildi. Kim olduklarını, ne kadar olduklarını ve kimin bu provokasyon için para ödediğini biliyoruz (...) Daha önce varılan anlaşmaları sabote etmeyi amaçlayan provokasyonlardır."

Rusya Devlet Başkanı, Suriye'deki askeri üsse saldırının titizlikle planlandığını belirtti.

Rus Savunma Bakanlığı, dronların İdlib'de Türkiye'nin desteklediği ve "ılımlı" olarak sınıflandırılan silahlı grupların kontrolündeki alandan geldiğini açıklamıştı.

Savunma Bakanlığı, saldırıda kullanılan dronların ancak yüksek teknoloji kapasitesi olan bir ülkeden gelebileceğine dikkat çekmişti.

Rusya'nın açıklamaları Türkiye'nin İdlib'de El Nusra'ya karşı yürütülen operasyona gösterdiği tepkiden sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

Rusya ve İran'ın desteğindeki Şam rejimi Aralık'tan bu yana İdlib'in geri alınması için operasyon yürütüyor. İdlib'deki çete grupları Türkiye'nin desteğinde bulunuyor.

Türkiye'yi işaret eden açıklamaların ardından Putin, Türkiye ile ortaklıklarını güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Putin, özellikle Ocak sonunda öngörülen Suriye Ulusal Diyalog kongresinin örgütlenmesine dikkat çekti. Bir Rus heyet de, kongre hazırlıkları çerçevesinde perşembe günü Şam'a ziyarette bulundu.