Suriye krizinde yeni aşama

ABD, Fransa ve İngiltere, son günlerde her an müdahale olabileceği yönündeki açıklamalardan sonra Suriye’de en az üç hedefi vurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa saatiyle 03.00’te kameraların karşısına geçerek, “Suriye diktatörü Başar El Esad’ın kimyasal silah kapasitelerine bağlı hedeflere yönelik hedefli saldırı talimatı” verdiğini açıkladı.

Operasyonun Fransız ve İngiliz güçlerle yapıldığını belirten Trump, “Her ikisine de teşekkür ediyorum” dedi.

ABD Başkanı, saldırıya gerekçe olarak 7 Nisan’da Duma’da gerçekleşen saldırıyı gösterdi. Batılı güçlere göre Şam rejimi bu saldırıda kimyasal silah kullandı. Moskova, Tahran ve Şam’a göre bu bir “komplo” ve “mizanzen”.

Trump, Duma saldırısına ilişkin “bir insan değil canavarın işi olan katliam” dedi. Amaçlarının kimyasal silah kullanımı ve üretimi konusunda sert bir caydırıcılık oluşturmak olduğunu ifade eden Trump, “Bu caydırma ulusal güvenlik açısından hayati önemdedir” diye ekledi.

TRUMP: SALDIRILAR SÜRECEK

ABD Başkanı, Fransa ve İngiltere ile birlikte, rejim kimyasal silah kullanımından vazgeçene kadar saldırıları sürdürmeye hazır olduklarını kaydetti.

Trump’ın açıklamasından yaklaşık bir saat sonra Savunma Bakanı James Mattis ve general Joseph Dunford, Pentagon’da saldırıya ilişkin bir birifing verdi. Mattis ve Dunford, temel olarak üç hedefin vurulduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı: Şam banliyösünde kimyasal maddelerin geliştirilmesi ve test edilmesine adanan bilimsel araştırmalar merkezi, Humus’un batısındaki kimyasal silah deposu ve aynı bölgedeki bir komuta noktası.

PENTAGON: GEÇEN YIL MESAJI ANLAMADILAR, BU KEZ SERT VURDUK

Pentagon şefi, “Geçen yıl mesajı anlamadılar” diyerek, Nisan 2017’de rejim üslerine yönelik 59 Tomahawk füzesiyle yapılan saldırıları hatırlattı. Mattis, “Bu kez daha sert vurduk. Çok güçlü bir sinyal gönderdiğimizi düşünüyorum” dedi.

Rusya’ya göre 100 dolayında füze atıldı, bunların önemli bir kısmı Suriye hava savunma güçleri tarafından yakalandı. Şam yönetiminin 19 füzeyi vurduğu belirtildi. Pentagon bu bilgiyi ne doğruladı ne de yalanladı.

Rus ve Suriye medyasına göre hedef alınan tesisler, daha önceki tehditlerden dolayı boşaltılmıştı. Sana haber ajansı toplam 3 kişinin yaralandığını iddia etti.

Pentagon’da yapılan açıklama sırasında Fransız general Jean-Pierre Montégu ve İngiliz general hazır bulundu ancak söz almadılar.

RUSYA’YA HABER VERİLMEDİ

General Dunford, bundan bir yıl önceki saldırının aksine, Rusların bu kez önceden hedef seçimi konusunda haberdar edilmediğini söyledi. Dunford, herhangi bir operasyon sırasında yapıldığı gibi sadece hava sahasında karşı karşıya gelinmemesi için bir iletişim kurulduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump daha önceki bir açıklamasında İran ve Rusya’yı da suçlayarak, “Ne tür bir ulus masum erkek, kadın ve çocukların kitlesel bir şekilde katledilmesine ortak olmak ister?” demişti.

TRUMP: RUSYA SÖZLERİNE SAHİP ÇIKMADI

Trump, son saldırının “Rusya’nın sözlerine sahip çıkamamasının doğrudan sonucu” olduğunu söyledi. Moskova, 2013’te kimyasal silah stoklarının yok edilmesine garantörlük yapmıştı.

“RUSYA KARAR VERMELİ”

Trump, “Rusya bu uğursuz yokuş üzerinde devam edip etmeyeceğine veya bir barış ve istikrar gücü olarak uygarlaşmış uluslara katılmak isteyip istemediğine karar vermeli” dedi. ABD Başkanı, ülkesinin “ebedi bir şekilde Suriye’de kalma arayışında olmadığını” sözlerine ekledi.

FRANSA: KİMYASAL SİLAH KAPASİTESİ VURULDU

Fransa Ordu Bakanı Florance Pearly, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Suriye’nin kimyasal silah üretme ve geliştirme kapasitesinin hedeflendiğini söyledi. Pearly, “Amaç basit: rejimin yeniden kimyasal silaha başvurmasını engellemek” diye konuştu.

Fransa bu operasyonda Akdeniz’deki çok misyonlu fırkateynler ve savaş uçaklarını harekete geçirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız güçlerinin operasyona katılımını doğrulayarak, “kimyasal silahların kullanımının sıradanlaşmasına” tepki gösterdi. Macron, Fransa ve ortaklarının bugünden itibaren BM’de kimyasal silahlara karşı bir mekanizma oluşturulması için çabalarına yeniden başlayacağını söyledi.

MAY: BAŞKA ALTERNATİF KALMADI

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra’dan yaptığı açıklamada “güç kullanımı dışında bir alternatifin kalmadığını” savundu. “Tüm diplomatik yollara başvurduk” diyen May, ama bu çabalarının sürekli boşa çıkarıldığını belirtti.

SAVUNMA BAKANLIĞI: OPERASYON ÇOK BAŞARILI

İngiliz Savunma Bakanı Gavin Willamson, operasyonun “son derece başarılı” olduğunu belirtti. Williamson, “Tüm güçlerimiz sağ salim döndüler ve ilk belirtiler misyonun çok başarılı geçtiğini gösteriyor” dedi.

RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ ÇAĞIRDI

Üç ülkenin Suriye’deki saldırıları ardından Rusya BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantıya çağırdı. Açıklama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Kremlin Sarayı, ABD ve ittifaklarının saldırılarını “en sert şekilde” kınadıklarını bildirdi: “Rusya, terörizmle mücadelede Rus askerlerini meşru hükümete destek verdiği Suriye’ye yönelik saldırıyı en sert şekilde kınıyor.”

HAMANEY: TRUMP, MACRON VE MAY KRİMİNAL

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Batı saldırısını kınayarak, ABD Başkanı Trump ile Macron ve May’ı “kriminal” olarak tanımladı. Hamaney, “Suriye’ye yönelik yapılan saldırı bir suçtur. Açık bir şekilde ABD başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiliz Başbakanı suçlu olarak ilan ediyorum. Hiçbir şey elde edemeyecekler ve hiçbir yarar sağlamayacaklar” dedi.