Suriye rejimi kilit önemdeki bir kenti almak üzere

Suriye rejim güçleri İdlib bölgesinde stratejik önemi olan Maaret El Numan kentinin kontrolünü ele geçirmek üzere.

Operasyon nedeniyle bölgede kitlesel göç yaşandığı bildiriliyor. Rejim güçleri, kenti neredeyse tamamen kuşatmaya almış durumda. Maaret El Numan kenti, kuzeyin büyük kenti Halep’i başkent Şam’a bağlayan yol üzerinde bulunduğu için stratejik öneme sahip.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, AFP’ye yaptığı açıklamada “Rejim güçleri Maaret El Numan çevresinde bulunuyor. Kent neredeyse tamamen kuşatmaya alındı” dedi.

Son günlerde rejim güçleri Maaret El Numan’ın kuzey ve doğusunda 10 dolayında kent ve kasabayı ele geçirdi.

Gözlemevi’ne göre askeri birlikler mevcut durumda kentin bası yakasına yoğunlaşıyor.

Pazar günü rejime yakın El Watan gazetesi, hükümet güçlerinin Halep’i Şam’ bağlayan M5 otoyolunun bir kesitine ulaştığını, Maaret El Numan ile daha kuzeydeki Sarakeb kenti arasındaki bağlantıyı kestiğini duyurdu.

Pazartesi günü çatışmaların M5 otoyolu üzerindeki Sarakeb yakını ile Halep bölgesinin batısındaki bir sektörün yakınında sürdüğü bildirildi.

Rus hava kuvvetlerinin de desteğiyle ilerleyen rejim güçleri, Ankara destekli çetelerin elindeki İdlib’i almak istiyor.

İdlib bölgesi ile bitişiğindeki Halep, Hama ve Lazkiye’de bazı alanlar El Nusra’nın kurduğu ve Türk devletinin desteklediği Heyet Tahrir EL Şam çete koalisyonunun hakimiyetinde bulunuyor.

Moskova ile Ankara öncülüğünde imzalanan ateşkes anlaşması ise ölü metin olarak kaldı.

Aralık ayı başından bu yana BM’ye göre çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 358 bin kişi çatışmalar nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldı.