Suudi Arabistan’a füze saldırısı

Suudi hava savunma güçleri, Yemen’den Riyad’a atılan iki balistik füzenin önlendiğini duyurdu. Husiler ise hedeflerin vurulduğunu bildirdi.

Devlet televizyonu El Ekberiye, Husi isyancılarının attığı iki balistik füzenin Riyad üzerinde önlendiğini bildirdi. Füze saldırılarında herhangi bir zarar oluşmadığı belirtildi.

Husiler kendilerine bağlı El Masira televizyonunda füze saldırısını üstlenerek hedefin Riyad’daki Savunma Bakanlığı olduğunu ve hedefini vurduğunu belirtti.

Ancak Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun bir sözcüsü bakanlığın vurulduğu iddiasını yalanladı.

AFP’nin Riyad’daki muhabiri, en az dört güçlü patlama duyduğunu duyurdu.

Yemen’de başkent Sana başta olmak üzere geniş bir bölgeyi elinde bulunduran Husi isyancıları sık sık Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırılarında bulunuyor. Husiler, genellikle yaptıkları açıklamalarda füzelerin genellikle hedeflerin ulaştığını söylerken, Suudi Arabistan ise önlendiğini açıklıyor.

Suudi Arabistan bölgedeki güçlü rakibi İran’ı, Husilere füze vermekle suçluyor. İran ise siyasi olarak Husileri desteklediklerini kabul ederken, askeri destek iddiasını reddediyor.

Yemen’de Arap Koalisyonu desteğindeki hükümet yanlısı güçler, 13 Haziran’da stratejik önemdeki liman kenti Hudeyde’ye yönelik operasyon başlattı.

Hudeyde ve çevresinde 600 bin dolayında kişi yaşıyor. Bu kent, insani yardımların ulaştırılmasında hayati önem taşıyor. BM’ye göre 22 milyon Yemenli acil yardıma ihtiyaç duyarken, bunlardan 8.4 milyonu açlık tehdidi altında.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.