Suudi Arabistan’da yolsuzluk operasyonu

Suudi Arabistan'da aralarında 11 prensin de bulunduğu çok sayıda kişi yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alındı.

Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele komitesi kurulduktan birkaç saat sonra prens ve bakanlara operasyon başlatıldı. Yolsuzlukla mücadele komitesi aralarında 11 prens, dört bakan, onlarca eski bakan ve iki generalin da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın başında olduğu komite, bir krallık kararnamesiyle kurulmasından saatler sonra operasyona başladı. Gözaltına alınan kişilerin neyle suçlandığı ise hala bilinmiyor. Suudi Arabistan yayın kuruluşu Al Arabiya, soruşturmanın "2009'da gerçekleşen Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle" ilgili olduğunu belirtiyor. Devlet ajansı SPA, Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed Al-Sultan'ın da görevden alındığı yazdı.

Gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmezken, ülkedeki rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında kurulması kararlaştırılan komisyonun, ülkede yolsuzluk ve rüşvete bulaşan kişi, kurum ve kuruluşlarla mücadele edeceği belirtildi.

Komisyonun gerekli incelemelerden sonra yolsuzluk yaptığı kesinleşen kişi, kurum ve kuruluş yetkililerinin mal varlıklarını dondurma, haklarında gözaltı kararı verme ve yurtdışı çıkış yasağı koyma yetkilerinin olacağı ifade edildi. Muhammed geçen hafta yaptığı konuşmada Suudi Arabistan'a "Ilımlı İslamı geri getireceğini" söylemişti. Muhammed aynı konuşmada, "Ülkedeki radikalliğin kalıntılarını çok yakında süpüreceğim" demişti. Prens Muhammed geçen yıl da birçok sosyal ve ekonomik vaatte bulunmuştu.