Suudi Arabistan yeni bir petrol şoku yaratmak istemiyor!

Suudi Arabistan, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı krizi ardından 1973’teki gibi Batılı müşterilerine petrol ambargosu uygulama niyetlerinin olmadığını açıkladı.

Rus haber ajansı Tass’a konuşan Suudi Enerji Bakanı Halid el Falih, yeni bir petrol şoku riski olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine “Hiçbir şekilde böyle bir niyetimiz yok” dedi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Riyad konsolosluğuna girdikten sonra kaybolması krizde neden olmuştu. Baskılar ardından Suudi Arabistan, gazetecinin öldüğünü doğrulamış ancak “kazara” olduğunu savunmuştu. Bu açıklama çoğunluk tarafından inandırıcı bulunmazken, krizi yatıştırmaya çalışan ABD Başkanı Donald Trump, Riyad’ın açıklamasına “inandırıcı” dedi.

Suudi Enerji Bakanı’na göre bu olay geçecek. Bakan El Falih, “Ama Suudi Arabistan son derece sorumlu bir ülkedir. Onlarca yıldır petrol politikamızı, siyasetten ayrı sorumlu bir ekonomik araç gibi kullandık” dedi.

Bununla birlikte ABD’nin İran petrol sektörüne yönelik yaptırımlarının uygulamaya konulması ardında brüt petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkabileceğini de belirten El Falih, “Bunu garanti edemem zira diğer üreticilerin ne yapacağını bilmiyorum” diye konuştu.

Bakan, Suudi Arabistan’ın yakında günlük üretimini 11 milyon varile çıkaracağını açıkladı. Mevcut durumda 10.7 milyon varil üretim yapılıyor.