Tacikistan’da çatışma: 17 ölü

Tacikistan’da sınır muhafızlarına yönelik düzenlenen bir saldırı sonucu 15 “saldırgan” ile bir polis ve bir askerin öldüğü bildirildi.

İçişleri Bakanlığı’na göre saldırı “kimliği belirsiz ve maskeli” kişilerce düzenlendi. Yerel saatle 03,23’te Özbek sınırı yakınında düzenlenen saldırıda Tacik birliklerin karşılık verdiği ve 15 “silahlı grup üyesinin etkisiz hale getirildiği” belirtildi.

Başkent Duşanbe’ye 50 kilometre kadar mesafede gerçekleşen saldırıda dört grup üyesinin de yakalandığı bilgisi verildi. İçişleri Bakanlığı, sınır muhafızlarına mensup bir asker ve bir polisin de çatışmalarda öldüğünü bildirdi.

Aynı kaynak, saldırganlara ait dört aracın imha edildiğini belirterek, kullanılmaz hale gelen araçların fotoğraflarını yayınladı.

Saldırı, Anayasa Günü olarak kutlanan Çarşamba gününe denk geldi. 1991’de Sovyetlerin yıkılması ardından oluşan bağımsızlığını ilan eden ülkede, o zamandan beri bir çok İslamcı veya “cihatçı” grupların saldırıları gerçekleşiyor.

Afganistan ile sınırı olan ve çok yoksul bir ülke olarak bilinen Tacikistan’da çoğunlukla Sünniler yaşıyor. 1992 ile 1997 yılları arasında komünizm yanlısı iktidar ile islamiyetin katı biçiminin savunan Müslüman isyancılar arasında yaşanan iç savaşta 100 bini aşkın kişi öldü.

Tacikistan’da Mayıs 2019’da cezaevlerinde yaşanan kanlı olaylarda 32 kişi, Kasım 2018’de ise 26 kişi ölmüştü. Bu çatışmalar, DAİŞ çetelerine mensup tutuklular tarafından ateşlenmişti. Eski Sovyet cumhuriyetinde İslamcı yükseliş nedeniyle 2015 yılında katı tedbirler alınmaya başlandı. Bunlar arasında zorla sakal kesilmesi veya kadınların çarşaf giymesine karşı kampanya da yer alıyordu. Ülke 1992 yılından beri Cumhurbaşkanı Emomali Rahmun tarafından demir bilekle yönetiliyor. Ekonomik durumu da kötü olan ülkede yolsuzluk çok yaygın bir şekilde devam ediyor. Bu nedenle özellikle gençler ya ülkeden kaçıyor ya da daha radikal akımlara kayıyor. Rus güvenlik servislerine göre 2 bin ile 4 bin arasında Tacikistan vatandaşı, Irak ve Suriye’de DAİŞ veya El Kaide’ye bağlı gruplara katıldı.