Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Taliban: ABD ile yeniden müzakere için daha çok erken

Taliban hareketi, ABD ile yeniden müzakerelerin başlamasından bahsetmek için daha “çok erken” olduğunu bildirdi.

AFP’ye konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Şu aşamada müzakerelerin yeniden başlamasından bahsetmek için çok erken” dedi.

Mücahid, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamasına daha sonra resmi yanıt vereceklerini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Trump, Perşembe günü Afganistan’a yaptığı sürpriz ziyaret sırasında “Talibanlar bir anlaşma istiyor ve onlarla buluşacağız. Onlara bir ateşkes gerektiğini söylüyoruz. Ateşkes istemiyorlardı, şimdi istiyorlar” demişti.

Trump ayrıca Afganistan’da 13 bin ile 14 bin arasında olan askerlerinin sayısını 8 bin 600’e düşürmek istediğini belirterek, “Bundan çok daha ötesine de gidebiliriz” ifadelerini kullandı, ancak netlik kazandırmadı.

Talibanlarla müzakereler, ABD tarafından Eylül ayında aniden durdurulmuştu. ABD ile Talibanlar arasında bir yıl boyunca müzakereler yürütülmüştü. Tarihi bir anlaşmayla sonuçlanacağına dair mesajların verildiği bir sırada, Trump 7 Eylül günü bir açıklama ile görüşmeleri durdurmuştu. Trump, bu dönüşüne iki gün öncesinde Kabil’de Taliban saldırısında bir Amerikan askerinin öldürülmesi ve 11’inin yaralanmasını gerekçe göstermişti.

Trump, Afganistan ziyareti sırasında, “Hedefe yaklaşmıştık ve vazgeçtik” diyerek, askerlerin öldürülmesini bir kez daha gerekçe olarak sundu. ABD Başkanı, “O zamandan beri, onları öylesine sert vurduk ki, hiç bu kadar güçlü vurulmamışlardı” iddiasında bulundu.

Geçen hafta Talibanlar, Kabil’deki Amerikan üniversitesinde ders veren bir Amerikalı ve bir Avustralyalı profesörü serbest bıraktı. Kabil hükümeti de bunun karşılığında üst düzey üç Taliban sorumlusunu serbest bıraktı.