Taliban-ABD müzakereleri somutluk kazanıyor

Taliban hareketinin sözcüsüne göre ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan’dan geri çekilme konusunda “ciddi” görünüyor.

WhatsApp üzeri AFP’ye mülakat veren Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Trump söylemlerinde ciddi görünüyor ve olmak zorunda, zira Afganistan’da Amerikan birliklerinin kalması hem Amerika hem de Afganistan için zararlı” dedi.

Mücahid, “Doha’daki son görüşmeler sırasında prensip çerçevesinde bir anlaşma sağlandı. Eğer uygulamaya konulursa ve Amerikalıları samimi tedbirler alır ve buna sadık olurlarsa, ve Allah kabul ederse, Amerikalıların Afganistan işgalinin son bulacağını umut ediyoruz” diye ekledi.

ABD’nin Afganistan için barış elçisi Zalmay Halilzad da bu hafta içerisinde Doha’daki görüşmelerde bir “anlaşma taslağı”ndan bahsetti ancak, halen yapılacak işler olduğunu söyledi.

Amerikan ve Taliban temsilcileri 25 Şubat’ta Katar’da yeniden görüşmelere başlayacak. Talibanların Katar’da resmi bir siyasi bürosu bulunuyor.

TALİBAN İSLAMİ BİR SİSTEM OLUŞTURMAK İSTİYOR

Taliban sözcüsü, ilk hedeflerinin Amerikalı güçlerin geri çekilmesi olduğunu söyleyerek, “İkincisi, İslami bir sistem oluşturmak istiyoruz” dedi. Mücahid, “her ne kadar şimdiye kadar işgalciler tarafından desteklenmiş olsalar da, farklı siyasi fraksiyonlarla temas ve görüşme yoluyla” bu hedefe ulaşmak istediklerini belirtti.

Sözcü, eğer Kabil hükümeti karşı çıkmazsa “çatışma ve savaşa ihtiyaç kalmayacağını” sözlerine ekledi.

Talibanlar bugüne kadar Kabil hükümetini Washington’un bir “kuklası” şeklinde suçlayarak, görüşme yapmayı reddetti.

ŞURA İLKESİNE DAYALI SİSTEM

Talibanların bir “iktidar tekeli” arayışında olmadığını savunan Mücahid, “Eğer Allah izin verirse, farklı politik fraksiyonlar dahil tüm Afganlar gelecek İslami sisteme katılabilecekler” dedi. Sözcü bu sistemin “bir ulemalar konseyi” ve karar alacak uzmanlarla birlikte “Şura ilkesine dayalı” olacağını söyledi.

Sözcü, “Halk temsilcileri ve uzmanlar aynı zamanda sistemin geliştirilmesine de katkı sağlayacaklar” diye noktaladı.