Taliban bir vilayet başkentini daha ele geçirdi

Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan vilayetinin başkenti Aybak da Taliban’ın eline geçti.

Samangan valiliği Taliban’ın Aybak kentini ele geçirdiğini ve “kontrolü tamamen” sağladığını bildirdi.

Yerel yetkililere göre pazar gecesi eski bir senatör Taliban’a teslim olurken, pazartesi günü de kentin ileri gelenleri çatışma yaşanmaması için validen güçlerini çekmelerini istedi.

Taliban’ın Cuma gününden bu yana kontrol ettiği vilayet başkentlerinin sayısı 6’ya yükseldi.

Ülkenin kuzeyinde hakimiyetini kuran Taliban, Cuma günü İran ile sınırı olan Nimruz vilayetinin başkenti Zerenc’i, Cumartesi günü Cüzcan vilayetinin başkenti Şibirgan’ı, Pazar günü birkaç saat arayla Sar-i Pol, Kunduz ve Talukan’ı ele geçirdi.

Son günlerde güneydeki ülkenin en büyük ikinci kenti Kandahar, batıda üçüncü büyük kent Herat ve güneyde Helmand vilayetinin başkenti Leşkergah da Talibanların saldırıları altında bulunuyor.

ABD’nin mayıs ayından itibaren resmi olarak güçlerinin çekmeye başlamasından sonra Taliban her cepheden saldırıya geçti. Amerikan güçlerinin çekilişi de neredeyse tamamlandı.

Zayıf bir direniş gösteren Afgan güçleri başkent Kabil dışında eyalet başkentleri elinde bulunduruyor. 34 vilayet başkentinden 6’sı düşmüş oldu. İlçeler ve kırsal alan zaten büyük oranda Taliban'ın kontrolünde bulunuyordu.