Taliban hareketi: ABD ile anlaşmaya bağılıyız

Afganistan’da hükümet güçlerine yönelik saldırılarını arttıran Taliban hareketi, ABD ile Şubat ayında yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını belirterek, “bu fırsatı kaçırmamaya” çağırdı.

Taliban hareketinin lideri Heybetullah Ahunzade, Ramazan bayramı vesilesiyle yayınladığı yazılı mesajında, “İslam Emirliği’nin (Talibanların kendilerine verdiği ad) Amerika ile yaptığı anlaşmaya bağlı” olduğunu belirtti.

Ahunzade, “karşı tarafı da taahhütlerine uymaya ve bu hayati fırsatın kaçmasına izin vermemeye” çağırdı.

Şubat ayı sonunda ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmanın temel maddelerinden birini tutuklu değişimi oluşturuyordu. Buna göre, hükümetin 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakması karşılığında Talibanların da bin Afgan asker ve polisi serbest bırakması gerekiyor.

Aynı anlaşma kapsamında ABD, Talibanların güvenlik taahhütlerine uyması ve Afganlar arası müzakerelere dahil olması şartıyla, 14 ay içerisinde Afganistan’daki güçlerini çekme sözü vermişti.

Kabil yönetimi şimdiye kadar bir kaç yüz Taliban tutuklusunu serbest bıraktı. Talibanlar ise onlarca kişiyi bıraktı.

Parça parça gelen bu adımlar, müzakerelerin başlamasını henüz sağlamadı. Talibanlar ülke genelinde güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.

TALİBAN MART’TAN BERİ 4 BİNE YAKIN SALDIRI DÜZENLEDİ

Afgan hükümeti sorumlularına göre Mart ayından bu yana Taliban 3 bin 800 saldırıda bulundu, bunun sonucunda 1.300’ü aşkın kişi öldü ya da yaralandı.

BM: HÜKÜMET VE TALİBAN SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYOR

BM’nin Afganistan misyonu MANUA, Salı günü yayınladığı bir raporda Taliban ve hükümet güçlerini sivil kayıpların artışından sorumlu olmakla suçladı. Rapora göre Nisan ayında Taliban tarafından 208 sivil öldürüldü. 2019 yılı Nisan ayına göre yüzde 25’lik bir aratış var. Aynı raporda güvenlik güçlerinin Nisan ayında 172 sivili öldürdüğü, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik artış olduğu kaydedildi.