Taliban hareketi: ABD müzakerelere son verirse...

Afganistanlı Taliban hareketi, ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakerelere son vermesi halinde buna yakında pişman olacakları tehdidinde bulundu.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, “Afganistan’daki işgale son vermek için iki yöntemimiz var” dedi.

Mücahid şunları ekledi: “Ya cihat ve çatışma ile, y ada müzakere ve görüşmelerle. Eğer Trump, tartışmalara son vermek istiyorsa, birinci yolu seçeceğiz ve yakında buna pişman olacaklar.”

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Talibanlarla görüşmelerin tamamen bittiğini söylemişti.

Trump’ın bu açıklamasından önce Amerikalı yetkililer bir çok kez, görüşmelerin bir anlaşma ile sonuçlanmak üzere olduğu yönünde mesajlar vermişti.

Trump, Perşembe günü Kabil’de bir Amerikan askerinin öldüğü saldırıdan sonra Taliban hareketine karşı Amerikan ordusunun tavrının sertleştiğini belirtti.

Taliban hareketine Twitter üzerinde yanıt veren Trump, “Son dört gün içerisinde son on yılın en sert haliyle düşmanlarımızı vurduk” dedi.

Görüşmelerin sonlanması halinde ABD’nin Afganistan’daki 14 bin askerini çekip çekmeyeceği sorgulanmaya başladı.

Trump, “Çıkmak istiyorum ama uygun zamanda çıkacağız” diyerek kaçamak bir cevap verdi. Trump, bir çok kez “sonu gelmeyen savaşlara son vereceği” vaadinde bulunmuştu.

ABD Başkanı bundan bir yıl önce Talibanlarla doğrudan müzakereler için yeşil ışık yakmıştı. Sonuçlanmak üzere olan anlaşma, Amerikan güçlerinin çekilmesi karşılığında Talibanların güvenlik konusunda garantiler vermesi, şiddeti azaltması ve Kabil’deki yönetim ile doğrudan barış görüşmelerine başlamasını öngörüyordu.