Taliban 48 saatte üç vilayet başkentini ele geçirdi

Afganistan’ın kuzeyindeki büyük kent Kunduz, pazar sabahı Taliban'ın kontrolüne geçti.

Taliban, son 24 saat içerisinde üç vilayet başkentini ele geçirdi. Dördüncü bir kentte ise şiddetli çatışmalar var.

Sabah saatlerinde Kunduz kenti düştü.  Taliban kentteki tüm kilit binaların kontrolünü ele geçirdi.

2015 yılından bu yana Kunduz kenti dört kez Taliban'ın eline geçmiş oldu.

Kunduz, başkent Kabil’in300 kilometre kuzeyinde, Tacikistan sınırının 50 kilometre güneyinde bulunuyor.

Taliban ülkenin kuzey batısındaki Sar-i Pol kentine de girdi. Sokak çatışmalarının devam ettiği bildiriliyor.

Cuma ve cumartesi günleri güney batıdaki Zerenc ve kuzey batıdaki Şibirgan, Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

ABD’nin mayıs ayından itibaren resmi olarak güçlerinin çekmeye başlamasından bu yana Taliban her cepheden saldırıya geçti. Amerikan güçlerinin çekilişi de neredeyse tamamlandı.

Zayıf bir direniş gösteren Afgan güçleri başkent Kabil dışında eyalet başkentleri elinde bulunduruyor. Bunlardan üçü de Taliban'ın eline geçti. İlçeler ve kırsal alan Taliban'ın kontrolünde bulunuyor.

İslam'ın aşırı sıkı kurallarını benimseyen Taliban rejimi 1996’dan 2001 yılına kadar sürmüştü. ABD’nin 20 yıl önceki müdahalesiyle devrilen bu rejim, her gün alan kazanarak yeniden iktidara dönmeye hazırlanıyor. Gözlemciler şimdiden Kabil hükümetinin yenilgisinden kuşku duymuyor.

Mayıs ayından bu yana sivil ölümler de rekor artış gösterdi. Birleşmiş Milletler, Afganistan’da 2021 yılının ilk yarısında sivil ölümlerin “benzeri görülmemiş” bir düzeye çıktığını belirtti. BM Afganistan misyonu UNAMA, raporuna göre 2021 yılının ilk yarısında 1659 sivil öldürüldü, 3254 sivil yaralandı. 2020 yılının ilk yarısına göre yüzde 47’lik bir artış olduğu bildirildi.

Raporda, “Afganistan'daki sivil kayıplar 2021'in ilk yarısında rekor seviyelere ulaştı ve özellikle uluslararası güçlerin geri çekilmeye başladığı ve Taliban saldırısının ardından çatışmaların tırmandığı mayıs ayından bu yana ölüm ve yaralanmalarda keskin bir artış yaşandı” denildi.