Talibanlar hükümetle tartışmaları askıya aldı

Taliban hareketi, Afgan hükümeti ile doğrudan yürüttüğü tartışmaları askıya aldıklarını bildirdi.

Taliban sözcülerinden Shayl Şahin, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Tutuklularımızın tespiti için Kabil Tutuklular Komisyonu’na teknik bir heyet gönderdik. Ama ne yazık ki şimdiye kadar şu veya bu nedenle serbest bırakılmaları ertelendi” dedi.

Sözcü, “Bunun üzerine, teknik heyetimiz artık kısır toplantılara katılmayacak” diye ekledi.

Bu görüşmeler, Talibanların 2001 yılında ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından iktidardan düşürülmesinden bu yana Kabil hükümeti ile ilk tartışmalar oldu.

Talibanlar daha önce, hükümeti Washington’un “kuklası” olarak değerlendirerek, resmi görüşmelerde bulunmayı reddediyordu.

Talibanlar ile ABD arasında yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı. Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı.

Talibanlarla hükümet arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması öngörülüyordu. Bunun ön koşulu olarak da tutuklu takası yapılması gerekiyordu. Anlaşma kapsamında 5 bin Taliban üyesine karşı, Talibanların da bin dolayında asker ve polisi serbest bırakması öngörülüyor.

Hükümetin Talibanlarla görüşen müzakere heyetinin üyesi Matin Bek, tutuklu değişiminin geciktiğini çünkü Talibanların 15 üst düzey komutanın serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti. Bek, “Halkımızı katledenleri serbest bırakamayız” dedi ve ekledi: “Savaş alanına geri dönmelerini ve bir eyaletin tamamını ele geçirmelerini istemiyoruz.”

Bek’e göre hükümet iyi niyet gösterisi olarak az tehlikeli görülen 400 dolayında Talibanı serbest bırakmaya hazırdı ancak Talibanlar bu öneriyi reddetti.

Pazar günü de bir açıklama yapan Taliban hareketi, Kabil’i Doha anlaşmasını ihlal etmek ve sorumsuzca davranmakla suçlamıştı.