Talibanlar Moskova’daki konferansa katılacak!

Taliban yetkilileri, Afganistan krizine ilişkin Rusya’nın öncülüğünde Moskova’da gelecek Cuma günü öngörülen konferansa katılabileceklerini açıkladı. ABD ve Afgan hükümeti konferansı boykot edecek.

Taliban hareketi sözcüsü Zabihullah Mucahid, Moskova’dak konferansa katılma yönünde görüş çıksa da henüz resmi bir karar olmadığını belirtti.

Reuters’a göre Katar’daki Taliban siyasi kurulunun şefi Şer Muhammed Abbas Stanakzayi öncülüğündeki altı kişilik bir delegasyonun Moskova’ya gideceği belirtiliyor.

Heyetin bir üyesi, “Yöneticilerimizin çoğu Moskova’daki barış görüşmelerine katılma niyetini ortaya koydular” dedi. Heyet üyesi, bununla birlikte bazı yöneticilerin çekinceli olduğu ve görüşmelere katılımın sahada bir faydasının olmayacağını görüşünde olduğunu belirtti.

Moskova’daki görüşmelerde Taliban hareketi bir kez daha Afganistan’daki yabancı güçlerin çıkmasını ve tüm tutukluların serbest bırakılmasını isteyecek.

Moskova, Talibanları davet ederek Afgan hükümetinin tepkisine neden oldu.

Moskova’da barış görüşmelerinin organize edilmesi fikri Ağustos ayında ortaya atılmıştı. Rusya, 12 ülke ile Taliban hareketini görüşmelere katılmaya çağırmıştı. Bu konferansın Eylül ayı başında olması planlanıyordu, ancak Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin talebiyle, ertelenmişti.

Gani, Talibanlarla tüm görüşmelerin inisiyatifini elinde tutmak istiyor.

Moskova’nın davetine çok sayıda ülke yanı verdi. Çin, İran, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan, Moskova’ya temsilci gönderme kararı aldı.

Afgan hükümeti ise toplantıda temsil edilmeyecek. Buna karşın, barışçıl bir çözüme yönelik çabaları gözetmekle görevli Afgan kurum “Yüksek Barış Konseyi” üyeleri Moskova’da olacak.

Washington ise, Talibanlarla tüm tartışmaların Afgan hükümeti üzerinden yapılması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte ABD, diplomatik alanda eylemsiz kalmadı. ABD’nin yeni Afganistan elçisi Zalmay Halilzad, Ekim ayında Katar’da Taliban hareketi ile görüşmüştü.