Talibanlarla müzakereler: Trump’ın temsilcisi Afganistan’da

ABD Başkanı Trump’ın Talibanlarla müzakerelerin yeniden başlaması kararı ardından özel temsilci Zalmay Khalilzad’ın Afganistan ve sonrasında Katar’a gideceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Talibanlar arasındaki müzakereler, 3 aylık bir aradan sonra yeniden başlıyor. Donald Trump’ın Eylül ayında dondurduğu müzakereler için görevlendirdiği özel temsilci Zalmay Khalilzad’ın bu kapsamda ilk olarak Afganistan’a gittiği duyuruldu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dün başkent Kabil’e ulaşan Khalilzad’ın Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yanı sıra birçok Afgan yetkiliyle Talibanlarla müzakerelerin şekli üzerine görüşeceği belirtildi. Açıklamaya göre Khalilzad, daha sonra müzakerelerin yapılacağı Katar’a geçecek. Ancak Katar’a tam olarak hangi tarihte geçeceğine dair bilgi paylaşılmadı.

Donald Trump, geçtiğimiz hafta Afganistan’a yaptığı ani ziyaret sonrasında Talibanların yeniden müzakerelere hazır olduğunu söylemişti. Ancak Talibanlar tarafından henüz konuya ilişkin yapılmış bir açıklama yok.

Trump, 7 Eylül’de geçtiğimiz yıl başlayan müzakereleri iptal ettiğini duyurmuştu. ABD Başkanı, buna gerekçe olarak Talibanlar tarafından üstlenen ve biri Amerikan askeri toplam 12 kişinin yaşamını yitirdiği bir saldırıyı göstermişti.