Tanzanya’da batan feribotta ölü sayısı 170’i aştı

Tanzanya’da Victoria gölünde bir feribotun batması ardından arama çalışmaları devam ederken, ölü sayısının 170’i aştığı bildirildi.

Yetkililer göre MV Nyerere, Perşembe günü battığında 300’ü aşkın kişiyi taşıyordu.

Göl üzerindeki Ukewere adası limanına bir kaç metre mesafede batan gemide 37 kişi kurtarıldı. Ukewere milletvekili Joseph Mkundi, 170’i aşkın kişinin öldüğünü belirtirken, kayıpları canlı bulma umudunun tükendiğini söyledi.

Tanzanya Cumhurbaşkanı John Magufuli, bu dramın sorumlularının tutuklanmasını istedi ve dört günlük yas ilan etti.

Kazanın nedeni henüz net olarak bilinmiyor ancak, ülkede bu tür dramlar genellikle kapasitenin üstünde yük taşınmasından kaynaklanıyor. Ölü sayısının yüksek oluşu da çoğunlukla, gemilerde yeterli can yeleklerinin olmaması ve çoğu yolcunun yüzme bilmemesi ile ifade ediliyor.

100 kişi kapasiteli MV Nyerere feribotunun da kapasitesinin üstünde yolcu ve yük taşıdığı belirtiliyor. Gemi, adaya onlarca metre kalırken yolcuların iniş için öne doğru hareket etmesi ardından geminin dengesini kaybederek alabora olduğu ifade ediliyor.

1996’da Victoria gölünde bir feribotun batması sonucu 700’e yakın kişi hayatını kaybetmişti. Son büyük felaket, Aralık 2016’da yaşandı ve 20 dolayında kişi can verdi. Haziran 2016’da Kenya gazetesi The Standard, Victoria gölünü “güvenli hale getirilmesi için yapılan büyük yatırımlara rağmen ölümcül bir tuzak” olarak nitelendirmişti.