Tarihi Kore zirvesi: Barış ve nükleersizleşme taahhüdü

Kuzey ve Güney Kore arasında tarihi bir buluşma gerçekleşti. Her iki ülkenin liderleri tam bir nükleersizleşme konusunda taahhüt verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Koreli mevkidaşı Mon Jae-in, tarihi bir zirvede “düşmanca faaliyetlere son verilmesi” ve “iki ülkeyi ayıran sınırı barış alanına dönüştürme” sözü verdi.

Koreliler 2007 yılından beri bu el sıkışmayı bekliyorlardı. İki ülke arasındaki son zirve 2007 yılında gerçekleşmişti. Kim Jong-un ve Moon Jae-in, Cuma günü iki ülke sınırındaki askerden arındırılmış bölgede bulunan Panmunjom köyünde bir araya geldiler.

NÜKLEERDEN ARINMA: Görüşme ardından ortak bir açıklama yayınlandı. Her iki lider, adanın nükleerden tamamen arındırılması üzerine anlaşma sağladılar.

DÜŞMANCA FAALİYETLERE SON: Kore liderleri ayrıca kara, deniz ve havadaki “düşmanca faaliyetlerin” durdurulması konusunda anlaşırken, iki ülkeyi ayıran sınır bölgesini “barış sahasına” çevirme niyetlerini ortaya koydular.

ATEŞKESTEN BARIŞ ANLAŞMASINA: Bu yılın sonunda Kore savaşına son verilmesinin ilan edilmesi bekleniyor. 1953’te iki Kore arasında ateşkes imzalanmıştı. Bu ateşkes kararının barış anlaşmasına dönüştürüleceği açıklandı.

AİLELER BULUŞACAK: Ağustos ayında, 65 yıldır birbirinden ayrı yaşayan ailelerin de bir toplantıda buluşmaları sağlanacak.

BARIŞ AĞACI: Zirve sırasında her iki lider, askerden arındırılmış bölgeye bir barış ağacı diktiler.

Her iki lider ayrıca, ateşkes anlaşmasının imzacıları olan ABD ve Çin ile de bir araya gelmek istiyorlar. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçmişin hatalarını tekrarlamama sözü verirken, Mon Jae-in, bu sonbaharda Pyongyang’a ziyaret bulunacağını açıkladı.

AÇI ÇEKMEDEN ZAFERE ULAŞILMAZ

Geri dönüş yolunda zorluklar olabileceğini ifade eden Kim Jong-un, “Ama acı çekmeden zafere ulaşılmaz” dedi. Panmunjon’un ayrılığı sembolize ettiğine dikkat çeken Kim Jong-un, “Ama eğer barışın sembolü olursa, aynı kanı, aynı dili, aynı tarih ve kültürü olan Kuzey ve Güney, yeniden bir olacak ve tüm kuşaklar refahtan yararlanacak” diye konuştu.

Kuzey Kore lideri, “Bugün, barıştan, refahtan ve Koreliler arası ilişkilerden yapılan yeni bir tarih yazmak için başlangıç çizgisi üzerinde bulunuyoruz (...) Umarım ki birbirimizle samimi konuşabilir, Korelilere ve barış umut eden tüm dünya insanlarına büyük bir hediye sunmak için bir anlaşmaya varabiliriz” şeklinde konuştu.

Bu zirveden sonra tarihi bir zirve daha gündemde. Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump, yakın bir tarihte bir araya gelmesi bekleniyor.