Taylandlı çocuklar için zaman daralıyor

İki haftadır Tayland’ın kuzeyinde su altında kalan bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve futbol antrenörünün tahliyesi için zaman daralıyor. Mağarada azalan oksijen seviyesi ve yağmur yağışı en büyük engel.

Dünya kamuoyunun gözü günlerdir Tayland’a çevrilmiş durumda. Yaşları 11 ile 16 arasında değişen Taylandlı 12 çocuk ve antrenörleri, 23 Haziran günü sportif antrenmandan sonra Myanmar ile Laos sınırındaki Tham Luang mağarasına girmişlerdi. Ancak bu macera şiddetli muson yağmurları nedeniyle çocukların mağarada mahsur kalmasıyla sonuçlanmıştı.

3 Temmuz günü mağaradaki 13 kişiye dalgıçların ulaşmasına rağmen yolun kısmen su altında olması ve 4 km’ye yaklaşan yolun çocuklar için tehlikeli olabileceği belirtilerek, kurtarma çalışması bir türlü gerçekleşmiyor.

Dünyanın birçok ülkesinden uzman dalgıçlar ve kurtarma ekipleri bölgeye hareket ederken, çocuklar için zaman gittikçe daralıyor. Son olarak dün kurtarma çalışmalarına katılan bir dalgıç dönüş yolunda baygınlık geçirdikten sonra hayatını kaybetti. Ayrıca bölgeye giden bir yardım ekibi de yolda kaza yaptı, ekipten 3 kişi hafif, 1 kişi de ağır yaralandı.

Çocukların bulunduğu mağarada ise oksijen seviyesi gittikçe azalıyor, üstelik yağmur yağışının başlamış kurtarma ekiplerinin işini gittikçe zorlaştırıyor. Mağaradaki suyun pompalarla tahliye edilmesinde de zorluklar yaşanıyor.

DALGIÇLAR BİLE 5 SAATTE ÇIKIYOR!

Çocuklar ve antrenörün mahsur kaldığı mağara Tham Luang adını taşıyor ve ülkenin kuzeyinde bulunuyor. Mağaranın içine profesyonel dalgıçlar bile ancak 5 saatte ulaşmıştı. Yağmur yağışının önümüzdeki günlerde daha da şiddetleneceği bilgisi üzerine ekipler başka bir kurtarma planı üzerine hazırlıyor.

Plana göre dışardan mağara delinerek içeri girilmeye çalışılacak. Fakat bunun da uzun bir süre alacağı ifade ediliyor. Bir başka tehlike ise toprak kayması. Kurtarma ekibinin başkanı ise yerin 800 metre altında bulunan mağaradan çocukların en sağlıklı şekilde dalgıçların yardımıyla çıkarılabileceğini belirtti.

Çocuklar ise dalgıçlar aracılığıyla ailelerine mektuplar gönderdiler. Çocuklardan birisi “Bizi merak etmeyin, hepimiz çok iyiyiz” diye yazarken, diğeri ise yaklaşan doğum günü için hazırlıkların başlamasını istedi.