Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Tayvan, Çin ile yeniden birleşmeyi reddetti

Çin Halk Cumhuriyeti geçtiğimiz günlerde Tayvan ile "barışçıl" bir yeniden birleşme arzusunu yineledi. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, kimsenin baskıya boyun eğmeyeceğini vurguladı. Ancak büyük komşunun yaptığı askeri tehditler giderek netleşiyor.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Pekin'in "yeniden birleşme" çağrısını reddetti. Tsai, ulusal bayramda yaptığı konuşmada, "Kimse Tayvan'ı Çin'in bizim için planladığı yola girmeye zorlayamaz. Tayvan, anakara Çin ile ilişkileri geliştirmeyi umuyor. Ancak Tayvan halkının baskıya boyun eğeceği konusunda kesinlikle bir yanılsama olmamalı. Tayvan demokrasiyi savunmak için ön planda” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, daha önce Çin'in Tayvan ile "barışçıl" bir yeniden birleşme iddiasını doğrulamıştı. Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Ülkemizin tam olarak yeniden birleşmesi sağlanacak ve bu başarılabilir" dedi.

Tayvan'ın bağımsızlığının "anavatanın yeniden birleşmesinin önündeki en büyük engel ve ciddi bir gizli tehlike" olduğunu söyleyen Xi, yabancı etkilere karşı da uyarıda bulundu.

Tsai, konuşma isteğini yeniledi ve Pekin'i "eşitliğe dayalı" bir diyaloga girmeye çağırdı. Aynı zamanda, yurttaşlarını Pekin ve Taipei arasındaki ilişkide statükodaki bir değişikliğin küresel siyasi sonuçları konusunda uyardı: "Attığımız her adım dünyamızın gelecekteki yönünü etkileyecek ve tersine, dünyamızın gelecekteki yönü Tayvan'ın geleceğini etkileyecek."

TANSİYON GİT GİDE YÜKSELİYOR

Pekin ve Taipei arasındaki askeri gerilimler yıllardır artıyor.

Pekin, 1949'da komünistlerin zaferinden sonra Çin'den ayrılan Tayvan'ı, gerekirse askeri güçle anakarayla yeniden birleştirilecek bir ayrılıkçı eyalet olarak görüyor. Ancak Tayvan hiçbir zaman Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olmadı. 

Çin savaş uçaklarının Tayvan hava savunma sahasına girme olayları son aylarda arttı. Çin'in sadece 1 Ekim'deki ulusal tatili civarındaki günlerde, bu türden 150 savaş uçuşu Tayvan hava sahasına girdi.  Son zamanlarda, Taipei'deki Savunma Bakanlığı'na göre, iki savaş uçağı da dahil olmak üzere üç Çin uçağı Tayvan'ın hava savunma alanına girdi.

23 milyon nüfusluk Tayvan, bu bölgeyi eyaletlerinden biri olarak gören Çin'in sürekli işgal tehdidi altında yaşıyor. Pekin, adanın resmen bağımsızlığını ilan etmesi durumunda güç kullanmakla tehdit ediyor.