Temsilciler Meclisi’ne Trump’ı zorlayacak başkan

ABD’de siyasi anlamda en güçlü pozisyonlardan biri olan Temsilciler Meclisi başkanlığına Trump’a karşı sert tutumuyla bilinen Nancy Pelosi seçilirken, Trump’ın zorlu bir iki yıl geçireceği öngörülüyor.

Kasım ayındaki seçimlerde Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeniden ele geçirmesiyle birlikte, Kongre’nin bu bileşeninin kontrolü de değişmişti.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan seçimlerde, 2007-2011 yılları arasında da bu görevi yürüten Nancy Pelosi kazandı. ‘Speaker (Sözcü)’ olarak da adlandırılan başkanlık görevi, önemli bir rol üstlenmeyi gerektiriyor.

78 yaşındaki Pelosi, ABD Başkanı ve başkan yardımcısından sonra ülkedeki en önemli siyasi pozisyon olan Temsilciler Meclisi başkanlığıyla Trump için oldukça zor bir süreci de yönetecek. Senato’da Cumhuriyetçilerin halen çoğunlukta olmalarına rağmen birçok önemli konuda bu partinin de desteğiyle Trump’ın kararları bloke edilebiliyor.

1987 yılından bu yana Kaliforniya’dan aralıksız olarak seçilen Pelosi, son olarak Senato Başkanı Cumhuriyetçi Chuck Schumer ile birlikte Donald Trump’ın Meksika sınırındaki duvar projesine 5 milyar dolar bütçe ayrılmasını engellemişti.

2023 yılı başına kadar görevde kalacak olacak Pelosi’nin Temsilciler Meclisi’nde başkan olarak bulunmasıyla Donald Trump yönetiminin zor bir 2 yıl geçireceği öngörülüyor.