‘Thatcher’ci Fillon’un oy oranı düşmeye devam ediyor

Fransa’da gözler 22 ve 29 Ocak’ta yapılacak Sosyalist Parti (PS) ön seçimlerine çevrilirken, son yapılan anketler sağcı aday François Fillon’un anketlerdeki kaybının devam ettiğini gösteriyor.

Ifop şirketi tarafından Itélé, Paris Match ve Sud Radio gibi medya organları için yapılan ankete göre, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ırkçı lider Marine Le Pen yüzde 26 ile 26,5 arasında bir oya ulaşacak.

Ankete göre ikinci tura Le Pen’le birlikte kalma şansı en yüksek diğer aday ise sağcı Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon olacak. Fillon’un yüzde 24 ile 25 arasında oy alacağı hesaplanıyor. Fillon’un LR’nin adayı olarak seçildiği Kasım ayı sonundaki anketlerdeki oy oranı yüzde 29 idi.

Fransa’nın ekonomisinin Britanya’nın 80’lerdeki Başbakanı Margaret Thatcher’in politikalarıyla bir ‘şok gerektiğini’ savunan Fillon’un özellikle merkez sağ seçmeni cezbetmekte zorlandığı biliniyor.

Ifop anketinde üçüncü sırayı eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron alıyor. Macron’un, PS’nin çıkaracağı adayın profiline göre yüzde 17 ila yüzde 20 arasında oy alması bekleniyor. PS’nin adayının eski başbakan Manuel Valls olması durumunda Macron’un oy oranı yüzde 17 olurken, Vincent Peillon’un olması durumunda ise yüzde 20’ye ulaşacak.

Macron’un özellikle merkez sol ve sağ seçmenden ciddi oranda oy alması bekleniyor.

Ankete göre, PS’nin politikalarından rahatsız olan sol seçmenlerin ilk tercihi Jean-Luc Mélenchon. Oy oranı yüzde 11-13 arasında tahmin edilen Mélenchon’un PS’nin adayının belirlenmesi ardından daha fazla seçmeni etrafında toplayacağı tahmin ediliyor.