Theresa May Cuma günü istifa edecek

The Times gazetesine göre İngiliz Başbakan Theresa May, Cuma günü istifa edecek.

Gazete, May’ın ittifaklarını kaynak olarak gösterdiği haberinde May’in bu Cuma günü istifa ederek Başbakanlıktan ayrılacağını yazdı.

The Times, muhafazakar Başbakan’ın ilkin hükümetinin bazı muhafazakar üyelerinin Çarşamba akşamından itibaren istifa etmesi çağrısına direndiğine dikkat çekti.

May’ın Perşembe günü Avrupa parlamentosu seçimlerine ilişkin kampanya yürütmeye devam edeceği ve Cuma günü Başbakanlık görevinden ayrılacağı bildirildi.

May’in istifa ardından 1922 Komitesi Başkanı Graham Brady ile görüşmesi bekleniyor. 1922 Komitesi, hükümette yer alanlar dışında tüm muhafazakar vekilleri bünyesinde topluyor.

Muhafazakar parti tüzüğüne göre, yeni yöneticinin belirlenmesi için parlamentodaki vekillerin bir dizi oylamada bulunması gerekiyor. Her oylama turunda en az oy alanlar elenecek. Bu süreç, iki aday kalana kadar devam edecek. Sonucu ise parti üyeleri belirleyecek. Mart 2018’de muhafazakar partinin 124 bin üyesi vardı.

May, Temmuz 2016’da David Cameron’un istifası ardından iktidara gelmişti. Başbakan, Ocak ortasından bu yana Avrupalılarla Brexit anlaşmasını onaylanması amacıyla yürütülen müzakerelerde üç kez başarısızlığa uğradı. May, Salı günü, anlaşma için son kartını oynadı ancak kendi taraftarlarını buna ikna edemedi.