Thunberg: Devletlerin taahhütleri bir aldatmaca

Genç çevreci aktivist Greta Thunber, COP25 zirvesine katılan devletlerin küresel iklime karşı mücadele alanındaki taahhütleri için “aldatmaca” tepkisinde bulundu.

Madrid’de BM’nin 25’inci iklim konferansında düzenlediği bir etkinlikte konuşan Greta Thunberg, “Bir avuç zengin ülke sera gazlarını şu veya bu yüzdelikte, şu veya bu yılda ya da sıfır karbon düzeyinde azaltma sözü verdi” dedi.

Thunberg, “İlk bakışta şaşırtıcı gelebilir, ama niyetler iyi olsa bile, bu liderlik değildir, yol göstericilik değildir, bir aldatmacadır” tepkisinde bulundu.

Dünyanın bir çok yerinde çevreci hareketlere esin kaynağı olan İsveçli Thunberg, “Çünkü, vaatlerin çoğu havacılığı, deniz sektörünü, ithal veya ihraç edilen malları içermiyor; ülkelerin başka emisyonları telafi etme olasılığını içeriyor” diye ekledi.

Küresel ısınmayı +2°C ile sınırlı tutmayı amaçlayan 2015 Paris İklim Anlaşması, havayolu ve uluslararası denizcilik sektörlerindeki emisyonları içermiyor. Devletler mevcut taahhütlerine uyarlarsa bile sıcaklık en az +3°C düzeyine çıkacak. 2 ve 13 Aralık tarihleri arasında organize edilen Madrid’deki iklim zirvesine katılan Paris anlaşmasının 200 dolayındaki imzacı devleti bu nedenle hızlı hareket etmeleri konusunda baskı altında bulunuyor.

Ancak şimdiye kadar toplantıdan, umut verici bir sonuç çıkmadı. Thunberg, zirvenin “bazı ülkelerin boşlukları müzakere etmek ve hedeflerini yükseltmekten kaçınmak için bir fırsata dönüşmüş durumda” olduğuna dikkat çekti.

Thunberg, “Devletler kurnaz bir şekilde gerçek eylemlerden kaçınmanın yollarını buluyor” diyerek, devletlerin iklim felaketlerinin vurduğu ülkelere maddi yardımda bulunmayı reddedişine dikkat çekti. Genç aktivist, hiçbir şey yapılmaması halinde ortaya çıkacak öfkeye işaret etti.

Thunberg’den önce çevreci hareket Greenpeace international müdürü Jennifer Morgan, son 25 yılda COP ile dış dünya arasındaki uçurumun hiç bu kadar büyük olmadığını kaydetti.

Morgan, “Çözümler gözlerimizin hemen önünde. Nerede şampiyonlar? Nerede liderler? Nerede salondaki yetişkinler?” diye sordu.