Tillerson’a göre Hizbullah’ın silahlı varlığı Lübnan için de tehdit

Ortadoğu gezisinde Lübnan’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Hizbullah’ın bölgesel çatışmalara müdahalesinin Lübnan’ın kendi güvenliği için de tehdit olduğunu söyledi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yle görüşmesi sonrasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, silahlı gücü bulunan Şii Hizbullah örgütünün Suriye’deki savaşa müdahil olmasına değindi. Ülkesinin Lübnan ve İsrail’in sınır güvenliğini sağlamaya yönelik angaje olduğunu kaydeden Tillerson, Hizbullah’ın “sadece ABD için endişe olmadığına” dikkat çekti.

Tillerson, Hizbullah’ın silah gücünün düzenli olarak arttığını ve bunun Lübnan halkını da endişelendirmesi gerektiğini savundu. Tillerson, bu silahlı gücün ‘istenmeyen’ ve ‘faydasız’ bir kontrol yetkisi sağladığını ifade etti.

Rex Tillerson, Hizbullah’ın Suriye savaşındaki rolüne atıfta bulunarak, bunun Lübnan’ın güvenliğini de tehlikeye soktuğunu sözlerine ekledi. Tillerson, Lübnan yönetiminden Hizbullah’ın başta Suriye olmak üzere bölgesel çatışmaların dışında kalmasının sağlanmasını da istedi.

Lübnan ile İsrail arasında son olarak deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda geçtiğimiz aylarda anlaşmazlık baş göstermişti. Bu da Hizbullah ile İsrail arasında karşılıklı açıklamalar yapılmasına neden olmuştu. Ayrıca İsrail, İran’ın Lübnan’da silah fabrikası kurma amacında olduğunu iddia etmişti.