Tillerson haftaya Ortadoğu ve Ankara'yı ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önümüzdeki hafta Ortadoğu ve Türkiye turuna çıkıyor. Ziyaretin merkezinde Suriye krizi var.

Tillerson’un turu Pazar günü başlayacak ve 16 Şubat Cuma gününe kadar devam edecek. İlk durak Kuveyt olacak.

KUVEYT’TE KOALİSYON TOPLANTISI

Tillerson burada DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bir bakanlar toplantısına katılacak. Bu buluşma, Tillerson’un koalisyondaki diğer mevkidaşları ile DAİŞ’in Reqa yenilgisinden sonra yapacağı ilk toplantı olacak. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplantının DAİŞ’in kalıcı bir şekilde yenilgisinin güvenceye alınmasını amaçladığı belirtildi. Tillerson Kuveyt’te Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar Irak’ın yeniden inşası üzerine yapılması öngörülen konferansa da katılacak.

ANKARA ZİYARETİNİN GÜNDEMİ SURİYE VE KÜRTLER

Tillerson’un Ankara ziyaretinin gündeminde ise Suriye ve kaçınılmaz olarak Kürtler yer alıyor. NATO ittifakı Türkiye, 20 Ocak’ta Efrin’e yönelik işgal operasyonlarını başlattı ve sivil yerleşim alanlarını hedefleyerek 150 dolayında sivili katletti.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Ankara ziyaretinde Haziran 2017’de tutuklanan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye sorumlusu Taner Kılıç’ı da gündeme getirmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Salı günü yaptığı açıklamada “Türk hükümetini Olağanüstü Hal’e son vermeye ve keyfi bir şekilde tutuklananları serbest bırakmaya çağırıyoruz” demişti.

ÜRDÜN, LÜBNAN VE MISIR’A GEÇECEK

Tillerson, Ankara ziyareti ardından Amman’da Ürdün Kralı II. Abdallah ile de Suriye krizi ve Filistin-İsrail barış sürecini görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı daha sonra Lübnan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Başbakan Saad Hariri ve Ulusal Meclis Başkanı Nabih Berry ile görüşerek “Lübnan halkı ve ordusuna” destek mesajı verecek.

ABD’li yetkili Ortadoğu turu kapsamında Mısırlı üst düzey yetkililerle de bir araya gelerek iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye çalışacak.