Trump: Çin ile anlaşmazlıkta ‘büyük ilerleme’ kaydettik

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile aralarındaki dış ticaret anlaşmazlığında çözüm bulunması konusunda ‘büyük ilerleme kaydedildiğini’ duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki dış ticaretin büyük oranda Çin lehine işlemesine karşı çıkan Trump, bu ülkeden ithal edilen 250 milyar dolarlık ürüne ek gümrük vergileri getirmişti. Buna karşı Çin’in de Amerikan ürünlerine vergiler getirmesiyle doruğa çıkan krizde henüz çözüm bulunabilmiş değil.

TRUMP: BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİK

Twitter’den açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı uzun telefon görüşmesinin olumlu geçtiğini söyledi.

Çin ile müzakerelerde büyük bir ilerleme kaydettiklerini söyleyen Trump, varılacak olası bir anlaşmanın tüm konuları, alanları ve anlaşmazlık noktalarına çözüm getireceğini savundu.

TRUMP DIŞ TİCARET AÇIĞI NEDENİYLE TİCARİ SAVAŞ İLAN ETMİŞTİ

Ocak 2017’de göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasında 2017 itibariyle 635 milyar doları bulan dış ticaretin ezici bir çoğunlukla Çin lehine olmasına karşı ‘savaş açmıştı’.

ABD, 2017’de Çin’e 130 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Çin’den 505 milyar dolarlık ürün ve hizmet ithal etti. Böylelikle ABD’nin sadece Çin ile ticaretteki açığı 375 milyar dolar oldu.

2010 yılında bu rakamlar 92 milyara karşılık 365 milyar olarak gerçekleşmişti. İki ülke arasındaki dış ticaret 1990’da sadece 20 milyar dolar iken, özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazandı ve bu daha çok Çin lehine oldu.

Trump, Mayıs ayından bu yana kademeli olarak Çin’den ithal edilen ve toplamda 250 milyar dolar değeri bulan ürüne ek vergiler getirmişti. Trump, Çin’in taviz vermesini sağlamak amacıyla bu vergilerin kapsamını 267 milyar dolara çıkaracağını duyurmuştu.