Trump, İran'la nükleer anlaşmasından çekildiklerini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer programını engellemediği ve barışı tehdit etmesine imkan sağladığını savunduğu nükleer anlaşmasından çekildiklerini resmen duyurdu.

Trump, anlaşmanın İran’ın nükleer programını engellemenin aksine bu ülkenin geçmişe oranla daha fazla programını geliştirdiğini savundu. Donald Trump, anlaşmanın İran’daki hassas tesislere girişe olanak sağlamadığını belirtirken, anlaşmanın ‘dengesiz’ ve ‘felaket’ olduğunu söyledi.

2015’te imzalanan anlaşmanın daha ‘yapıcı’ olabileceğini söyleyen Trump, ancak buna dikkat edilmediği sözleriyle tavrını savundu.

Anlaşmanın yeniden müzakere edilmemesi halinde ülkesinin anlaşmadan çekileceğini söylediğini hatırlatan Trump, nükleer anlaşmasının yeterince sınırlamadığı İran’ın bölgesel ve uluslararası barışı tehdit ettiğini söyledi.

ABD’nin nükleer anlaşmasından geri çekilmesine dair başkanlık kararnamesini canlı yayında imzalayacağını duyuran Trump, buna karşın müttefikleriyle yeni bir uzlaşma üzerinde çalışacaklarını söyledi. Trump, İran’ın yanı sıra Ortadoğu’da nükleer veya nükleer başlıklı misil denemelerine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Yönetime karşı itirazlarını yükselten İran halkının yanında olduklarını ilan eden Trump, İran halkının ‘hayallerine ve tarihine yakışır bir hükümeti hak ettiğini’ dile getirdi.

Trump, yeniden müzakere edilecek bir nükleer anlaşmasının İran halkının da çıkarlarını gözetmesi için çalışacağını söyledi.

Trump konuşmasının ardından İran’la 2015 yılında imzalanan ve ülkesinin de taraf olduğu nükleer anlaşmasından çekildiklerine dair kararnameyi canlı yayında imzaladı.

2015 yılındaki anlaşma İran ve ABD’nin yanı sıra Almanya, Fransa, Britanya, Çin ve Rusya tarafından da imzalanmıştı. Anlaşma gereği İran’ın askeri amaçlı nükleer programı geliştirmemesi ve elindeki tesisleri uluslararası denetçilere açması karşılığında bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımlar aşama aşama kaldırılacaktı.