Trump’a göre İran görüşmek istiyor

İranlı yetkililer sık sık ABD ile görüşme fikrine karşı açıklamalarda bulunsalar da ABD Başkanı Donald Trump’a göre, İran “görüşmek” istiyor.


ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’ın bahçesinde yaptığı açıklamada, “İran’ın bir görüşme istediğini söyleyebilirim” dedi.

Bu açıklama, Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ay sonunda yapılması öngörülen BM Genel Kurulu toplantısı sırasında görüşeceği yönündeki spekülasyonları güçlendirdi.

İran’ın olası bir görüşme için yaptırımların kaldırılması veya yumuşatılması yönündeki talebi konusunda Trump, net ifadeler kullanmaktan kaçındı.

Trump, “İran’ın büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Bir anlaşmaya varabilmeyi umuyorum. Onların da yapmak istediğini düşünüyorum. Hiç bir zaman böyle bir pozisyonda yer almadılar” diyen Trump, İran’ın ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya olduğu “büyük mali zorluklara” işaret etti.

Trump, New York’taki BM Genel Kurulu sırasında olası bir baş başa görüşme konusunda “Her şey mümkün” dedi.

Trump bu açıklamasından önce Salı günü Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u görevden aldı. Trump, Kuzey Kore, İran, Afganistan ve Rusya konusundaki anlaşmazlıkları gerekçe olarak gösterdi. Bolton, İran ve Kuzey Kore’ye karşı son savaş yanlısı olarak değerlendiriliyordu.

Ancak İran’ın BM nezdindeki büyükelçisi Macid Taht Revançi, “Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un gidişi, İran’ı ABD ile tartışmalara ilişkin tutumunu gözden geçirmeye itmeyecek” açıklamasında bulundu.

Hafta içinde Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump’ın önkoşulsuz görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Mnuchin, “Başkan açık bir şekilde söyledi; ön koşulsuz bir görüşmeye hazırdır, ama maksimum baskı kampanyasını devam ettiriyoruz” demişti.

Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Salı günü İranlı örgütler ve ittifaklarına karşı yeni bir dizi yaptırım açıklamasında bulunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bu Çarşamba yaptığı açıklamada ABD’nin “savaşçı” politikalarının başarısız olacağını söylerken, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini azaltmaya devam edeceklerini belirtti.

“Amerikalılar anlamalılar ki, savaşçılık onların lehine işlemiyor ve bunu terk etmeliler” diyen Ruhani, şunları ekledi: “Düşman bize maksimum baskı dayattı. Bizim cevabımız buna direnmek ve karşı koymaktır.”